SAD i Velika Britanija podržale su novu ‘Atlantsku deklaraciju’ za ekonomsku saradnju

SAD i Velika Britanija podržale su novu ‘Atlantsku deklaraciju’ za ekonomsku saradnju

Britanija i Sjedinjene Države podržale su u četvrtak novu „Atlantsku deklaraciju“ za veću saradnju na hitnim ekonomskim izazovima u oblastima kao što su čista energija, kritični minerali i veštačka inteligencija, prenosi Rojters.

U zajedničkoj deklaraciji partnerstvo je opisano kao „prvo te vrste“ u pokrivanju širokog spektra ekonomskih, tehnoloških, trgovinskih i trgovinskih odnosa dve zemlje.

Prema planu, Britanija i Sjedinjene Države će ojačati svoje lance snabdevanja, razviti tehnologije budućnosti i ulagati u industrije jedne druge, saopštila je kancelarija britanskog premijera Rišija Sunaka.

Sunak i američki predsednik Džo Bajden takođe su se složili da pokrenu novo civilno nuklearno partnerstvo kao deo njihove saradnje u čistoj energiji, što će uključivati dugoročno postavljanje nove infrastrukture i smanjenje oslanjanja na rusko gorivo.

Dve zemlje su se takođe složile da rade zajedno na obezbeđivanju bezbednog razvoja AU tehnologije, počevši od toga da Britanija bude domaćin globalnog samita kasnije ove godine.

Sjedinjene Države su tražile da Britanija pomogne u vođenju zajedničkog pristupa o bezbednosti i regulaciji veštačke inteligencije, rekao je Bajden na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sunakom u Vašingtonu.

Dve zemlje će takođe započeti pregovore o kritičnom sporazumu o mineralima, koji bi nekim britanskim firmama omogućio pristup poreskim kreditima dostupnim prema američkom Zakonu o smanjenju inflacije.

Minerali, kao što su litijum, nikl, kobalt, grafit i mangan, kritični su za baterije za električne automobile, pametne telefone i solarne panele.

Britanija i Sjedinjene Države će takođe sarađivati na telekomunikacionim tehnologijama, uključujući 5G i 6G i kvantne tehnologije, navodi se u Atlantskoj deklaraciji.

Deklaracija je takođe uključivala načelnu obavezu UK-SAD. „most podataka“ koji bi britanskim preduzećima olakšao slobodan prenos podataka američkim organizacijama bez birokracije.