Vlada Portugala odbija isplatu reparacija za zločine tokom kolonijalne ere

Vlada Portugala odbija isplatu reparacija za zločine tokom kolonijalne ere

Suprotno izjavama portugalskog predsednika Marsela Rebela de Souze, Vlada Portugala je danas saopštila da odbija pokretanje bilo kakvog procesa isplate reparacija za zločine počinjene tokom transatlantskog ropstva i kolonijalne ere.

Tokom 15. do 19. veka, šest miliona Afrikanaca je oteto i prisilno prevezeno preko Atlantika portugalskim brodovima i prodato u ropstvo, uglavnom u Brazilu.

Rebelo de Souza je danas izjavio da Portugal može koristiti nekoliko metoda za isplatu reparacija, poput otkazivanja dugova bivšim kolonijama i pružanja finansijske podrške.

Međutim, portugalska Vlada je istakla da želi „dublje unapređenje međusobnih odnosa, poštovanje istorijske istine i sve intenzivniju i blisku saradnju, zasnovanu na pomirenju bratskih naroda“. Dodatno su naglasili da ne postoji „proces ili program za specifične akcije za isplatu reparacija“, ističući da su ovu političku liniju sledile i prethodne vlade.

Vlada u Lisabonu je ocenila da su odnosi sa bivšim kolonijama „zaista izvanredni“, posebno u oblastima kao što su obrazovanje, jezik, kultura, zdravstvo, ali i u domenu finansijske i ekonomske saradnje.