Blumberg: Makron pokušava zameniti predsednicu Evropske komisije

Blumberg: Makron pokušava zameniti predsednicu Evropske komisije

Prema izvorima Blumberga, francuski predsednik Emanuel Makron aktivno traži zamenu za Ursulu von der Lajen, trenutnu predsednicu Evropske komisije, dok se ona priprema za izbore za novi petogodišnji mandat.

Iako su Makron i von der Lajen sarađivali u prošlosti, Makron je nedavno kritikovao njen pristup vođenju Komisije, tvrdeći da se predsedništvo ne sme previše politizovati. Blumberg izveštava da je Makron kontaktirao druge lidere EU kako bi razgovarao o potencijalnim zamenskim kandidatima, uključujući bivšeg italijanskog premijera i predsednika Evropske centralne banke Maria Dragija.

Iako je von der Lajen i dalje favorit za predstojeće izbore, njen položaj je narušen skandalima visokog profila, uključujući nedavni incident u vezi sa imenovanjem nemačkog poslanika za unosan posao „specijalnog savetnika“. Ovo je dovelo do kritika i pitanja o transparentnosti i nepristrasnosti u procesu nominacije.

Iako nije jasno da li će von der Lajen biti smenjena ili će Makron izvršiti pritisak kako bi postigao ustupke, situacija unosi neizvesnost pred izbore za novog predsednika Evropske komisije.