Dva ruska biznismena povezana sa Alfa grupom dobila su sudski spor zbog sankcija EU

Dva ruska biznismena povezana sa Alfa grupom dobila su sudski spor zbog sankcija EU

Ruski biznismeni Mihail Fridman i Petr Aven dobili su u sredu sudski spor zbog odluke Evropske unije da sankcioniše njih dvojicu zbog njihove navodne uloge u ratu Rusije protiv Ukrajine.

Opšti sud EU saopštio je da nedostatak dokaza opravdava njihovo uklanjanje sa liste lica podvrgnutih restriktivnim merama između februara 2022. i marta 2023. godine.

Fridman je osnivač Alfa grupe i rangiran je kao jedan od najbogatijih ruskih tajkuna. EU je u martu 2022. sankcionisala Alfa banku grupe, najveću rusku nedržavnu banku, a Fridman je nakon toga napustio upravni odbor kako bi pokušao da pomogne banci da spreči sankcije. Aven je bio na čelu Alfa banke do marta 2022, ali je kao i Fridman napustio upravni odbor nakon što je EU uvela sankcije.

EU je u martu prošle godine zadržala Avena i Fridmana na listama za restriktivne mere. Njih dvojica su takođe osporili tu odluku u odvojenim predmetima koji su još uvek na čekanju.

EU je uvela nekoliko rundi sankcija Rusiji otkako je Putin naredio svojim trupama da uđu u Ukrajinu. Mere su usmerene na energetski sektor, banke, najveću svetsku kompaniju za iskopavanje dijamanata, preduzeća i tržišta, a ruske zvaničnike – uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina – podvrgnule su zamrzavanju imovine i zabrani putovanja.

Aven, ruske i letonske nacionalnosti, i Fridman, koji ima ruske i izraelske pasoše, stavljeni su na listu restriktivnih mera nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Par je osporio odluku, a Opšti sud je rekao da njihovo uključivanje nije opravdano jer nije bilo dovoljno dokaza da su pružili materijalnu ili finansijsku podršku ruskim donosiocima odluka, ili da su povezani sa ratnim naporima koji potkopavaju Ukrajinu.

„Opšti sud smatra da nijedan od razloga navedenih u početnim aktima nije dovoljno potkrijepljen i da stoga uvrštavanje gospodina Avena i gospodina Fridmana na spiskove o kojima je riječ nije bilo opravdano“, navodi se u saopštenju suda sa sjedištem u Luksemburgu.

Fridman je rat nazvao tragedijom i okončanjem „krvoprolića“. Živeo je u Britaniji, ali se navodno vratio u Moskvu nakon što su počele borbe između Izraela i Hamasa.

Prošle godine je Ministarstvo finansija SAD uvelo finansijske sankcije protiv četvorice Rusa u upravnom odboru Alfa grupe, uključujući Avena i Fridmana.

Na presude Opšteg suda može se uložiti žalba Evropskom sudu pravde.