Stručnjak za Holokaust Efraim Zurof izražava stav o rezoluciji o Srebrenici

Stručnjak za Holokaust Efraim Zurof izražava stav o rezoluciji o Srebrenici

Efraim Zurof, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za Holokaust i direktor Centra „Simon Vizental“, izneo je svoj stav o rezoluciji o Srebrenici koja se očekuje da bude glasana u Generalnoj skupštini UN. Zurof ističe da ne podržava rezoluciju koja bi označila Srebrenicu kao genocid, navodeći da bi to dodatno oslabilo sam značaj tog pojma koji služi kao upozorenje čovečanstvu o opasnostima ratova i sukoba.

On ukazuje da nije svaki ratni zločin genocid, ističući da su Srbi u Srebrenici poštedeli žene i decu, što bi bilo drugačije da su imali nameru da počine genocid. Zurof se osvrće na nedostatke u argumentima bivšeg generalnog savetnika Svetskog jevrejskog kongresa Menahema Rozenzafta, koji insistira da se masakr u Srebrenici prizna kao genocid.

Zurof smatra da ni smrtonosni napad Hamasa na jug Izraela, ni ubistva u Srebrenici ne mogu biti kvalifikovani kao genocid. On upozorava da bi klasifikovanje ovakvih događaja kao genocida dovelo do ispraznjenja tog pojma od trenutne težine i značaja, te bi izgubio svoj uticaj.

Kao rezultat, Zurof smatra da rezolucija koja se razmatra u Generalnoj skupštini UN ne bi trebalo da bude podržana, jer bi to moglo dovesti do devalvacije pojma genocida i otvaranja vrata za označavanje različitih tragedija kao genocida, čime bi se izgubila razlika između različitih oblika ratnih zločina.