AI chatbotovi nude utehu ožalošćenima

AI chatbotovi nude utehu ožalošćenima

Ostati u kontaktu sa voljenom osobom nakon njihove smrti obećanje je nekoliko početnika koji koriste moć veštačke inteligencije, iako ne bez postavljanja etičkih pitanja.

Rju Sun-jun sedi ispred mikrofona i ogromnog ekrana, gde se pojavljuje njen muž, koji je umro nekoliko meseci ranije.

„Dušo, ja sam“, kaže joj čovek na ekranu u video demo-u. U suzama mu odgovara ona i počinje privid razgovora.

Kada je Lee Bieong-hval saznao da ima terminalni rak, 76-godišnji Južnokorejac je zamolio startup DeepBrain AI da napravi digitalnu repliku koristeći nekoliko sati video zapisa.

„Mi ne stvaramo novi sadržaj” kao što su rečenice koje pokojnik nikada ne bi izgovorio ili barem napisao i potvrdio tokom svog života, rekao je Džozef Marfi, šef razvoja u DeepBrain AI, o programu „Rememori”.

„Nazvaću to nišnim delom našeg poslovanja. Za nas to nije oblast rasta“, upozorio je on.

Ideja je ista za kompaniju StoriFile, koja koristi 92-godišnjeg glumca iz „Zvezdanih staza“ Vilijama Šatnera da plasira svoj sajt.

„Naš pristup je da uhvatimo čudo pojedinca, a zatim koristimo AI alate“, rekao je Stiven Smit, šef StoriFile-a, koji tvrdi da nekoliko hiljada korisnika svoje usluge Life.

Preduzetnik Pratik Desai izazvao je pometnju pre nekoliko meseci kada je predložio ljudima da sačuvaju audio ili video snimak „vaših roditelja, starijih i najmilijih“, procenjujući da će do „kraja ove godine“ biti moguće napraviti autonomni avatar nekog preminulog lica, te da radi na projektu u tom cilju.

Poruka objavljena na Tviteru izazvala je oluju, do tačke u kojoj je, nekoliko dana kasnije, negirao da je „gul“.

„Ovo je veoma lična tema i iskreno se izvinjavam što sam povredio ljude“, rekao je on.

„To je veoma fina etička oblast koju vodimo sa velikom pažnjom“, rekao je Smit.

Nakon smrti njenog najboljeg prijatelja u saobraćajnoj nesreći 2015. godine, ruska inženjerka Eugenia Kjuda, koja je emigrirala u Kaliforniju, stvorila je „čet-bota“ po imenu Roman poput njenog mrtvog prijatelja, koji je bio hranjen sa hiljadama SMS poruka koje je slao voljenima. .

Dve godine kasnije Kiuda je lansirao Repliku, koji nudi personalizovane robote za razgovor, među najsofisticiranijim na tržištu.

Ali uprkos rimskom presedanu, Replika „nije platforma napravljena da ponovo stvori izgubljenu voljenu osobu“, rekla je portparolka.

Somnium Space, sa sedištem u Londonu, želi da kreira virtuelne klonove dok su korisnici još živi kako bi mogli da postoje u paralelnom univerzumu nakon svoje smrti.

„Nije za svakoga“, priznao je izvršni direktor Artur Sichov u videu objavljenom na Jutjubu o svom proizvodu Live Forever, koji najavljuje za kraj godine.

„Da li želim da upoznam svog dedu koji je u veštačkoj inteligenciji? Ne znam. Ali oni koji to žele moći će“, dodao je on.

Zahvaljujući generativnoj veštačkoj inteligenciji, tehnologija je tu da omogući avatarima preminulih voljenih da kažu stvari koje nikada nisu rekli dok su bili živi.

„Mislim da su ovo filozofski izazovi, a ne tehnički izazovi“, rekao je Marfi iz DeepBrainAI.

„Rekao bih da je to sada linija koju ne planiramo da pređemo, ali ko zna šta nam donosi budućnost? dodao je on.

„Mislim da može biti od pomoći imati interakciju sa AI verzijom osobe kako bi se došlo do zatvaranja — posebno u situacijama kada je tuga bila komplikovana zlostavljanjem ili traumom“, kaže Candi Cann, profesor na Univerzitetu Bejlor koja trenutno istražuje ovu temu u Južna Koreja.

Mari Dias, profesor medicinske psihologije na Univerzitetu Džonson i Vels, pitala je mnoge svoje ožalošćene pacijente o virtuelnom kontaktu sa njihovim voljenima.

„Najčešći odgovor je ‘Ne verujem AI. Bojim se da će reći nešto što neću prihvatiti’… Imam utisak da misle da nemaju kontrolu“ nad onim što avatar radi.