Tepić: Ko je ikada igde video da se zakoni o izborima menjaju nakon što su oni raspisani

Tepić: Ko je ikada igde video da se zakoni o izborima menjaju nakon što su oni raspisani

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) Marinika Tepića upitala je ko je ikada igde video da se zakoni o izborima menjaju nakon što su oni raspisani.

Tepić je na društvenoj mreži X podsetila da je predsednica Skupštine Srbije 3. aprila raspisala beogradske izbore za 2. jun, a da je SNS sa svojim koalicionom partnerima već 7. aprila predala svoju listu.

„Osmog aprila nam je poslala izmene pet zakona o (raspisanim) izborima. Ko je ikada igde video da se zakoni o izborima menjaju nakon raspisanih izbora“, upitala je Tepić.

Ona je pritom u svom tvitu označila misiju ODIHR , predsedavajućeg OEBS-u Jana Borga, koji danas boravi u poseti Srbiji, i šefa delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea.

Podsetimo, Brnabić je 8. aprila svim poslaničkim grupama uputila poziv za novi sastanak u četvrtak, u 10.00 časova, u Domu Narodne Skupštine.

Brnabić je, kako je navedeno u pozivu, pozvala sve poslaničke grupe „u želji da se u okviru Narodne skupštine, kao institucije sa najvećim demokratskim kapacitetom, nastavi dijalog o temi oko koje nesumnjivo postoji širok politički konsenzus, a to je primena svih preporuka ODIHR-a usmerenih ka unapređenju izbornog procesa u Srbiji“.

Ona je najavila da će „u fokusu sastanka će biti radne verzije izmena zakona koje je u svrhu primene preporuka ODIHR pripremila Radna grupa Vlade za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava“.

Pored parlamentarnih stranaka, poziv za sastanak u četvrtak su dobile i organizacije civilnog društva – CESID, CRTA, Transparentnost Srbija i međunarodni partneri Srbije koji su do sada učestvovali na sastancima o primeni preporuka ODIHR-a.

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbovič izjavio je jutros u Novom danu TV N1 da je njegov stav da treba ići na sastanak sa Anom Brnabić, dok je Miloš Stanković iz koalicije NADA ocenio da su razgovori uzaludni, jer se „o izbornim uslovima ne razgovara nakon što počne izborni proces“.