Poljska i Nemačka razgovaraju o izbegavanju ponavljanja smrtonosnog zagađenja reka, ali su spremni za sve scenarije

Poljska i Nemačka razgovaraju o izbegavanju ponavljanja smrtonosnog zagađenja reka, ali su spremni za sve scenarije

Ministri životne sredine Poljske i Nemačke sastali su se u sredu na granici dve zemlje kako bi razgovarali o zaštiti reke od ponavljanja smrtonosnog zagađenja koje je ubilo stotine tona ribe prošle godine.

Poljska ministarka životne sredine Ana Moskva rekla je da ne može da isključi pojavu još jedne katastrofe uprkos strogom nadzoru duž reke Odre i blokiranju ilegalnog ispuštanja hemikalija i otpada kako bi se sprečio rast smrtonosnih zlatnih algi.

„Sigurni smo da smo uradili i da ćemo učiniti sve što možemo na našoj strani“, rekao je Moskva. „Međutim, uzimajući u obzir … ograničeno znanje o algama u svetu i … njihovu agresivnu prirodu, očekujemo svaki scenario.“

„Spremamo se za svaki scenario — i pozitivan i negativan“, rekla je ona.

Moskva se sastao sa nemačkom ministarkom životne sredine Štefi Lemke u Slubicama, na granici sa Nemačkom, kako bi razgovarali o načinima zaštite Odre, čije delove dele dve zemlje.

Oni su rekli da se čini da se ekosistem obnavlja nakon prošloljetne katastrofe, u kojoj je do 400.000 tona uginule ribe izvučeno iz Odre kada su visoke temperature i visoka zaslanjenost reke usled hemijskog ispuštanja doveli do rasta zlatnih algi. Najveći deo ispuštanja bio je iz poljskog dela reke.

Lemke je rekao da bi poljska industrija, posebno rudarstvo uglja, trebalo da se uzdrži od ispuštanja u reku tokom vrelih letnjih meseci, napominjući da je ekološka katastrofa 2022. godine uzrokovana rastom algi zbog visoke temperature u kombinaciji sa visokom salinacijom reke i malo vode. nivoa. Bila je to najgora prirodna katastrofa na Odri u mnogo godina.

Nemačka ministarka je rekla da se ona i Moskva nisu uvek slagale oči u oči i da saradnja „nije uvek bila laka“.

Aktivistkinja za klimu Dominika Lasota rekla je Asošijeted presu u sredu da bi se situacija u Odri poboljšala ako bi Moskva „odradila svoj posao na odgovoran način i rekla ‘stop’ rudnicima, koji nastavljaju da ispuštaju slanu vodu u reke.

Lasota je rekao da bi dugoročno rešenje bilo prelazak na obnovljive izvore energije.

Ona je rekla da Grinpis i druge ekološke organizacije upozoravaju da se neka ispuštanja nastavljaju, a to preti da se smrtonosno zagađenje ponovi.

Međutim, poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je u sredu da su članovi njegove vlade „bruvari i zaštitnici poljskih rudnika crnog uglja i lignita i da nećemo dozvoliti da se poljski rudnik uglja zatvori“.

Lemke je u utorak rekao da merenja i dalje pokazuju visok nivo kontaminacije „solom“ u vodi, što bi, ako temperature ostanu visoke, moglo dovesti do novog cvetanja otrovnih algi u narednim mesecima.

„Zbog toga hitno moramo da sprečimo dalju kontaminaciju Odre i učinimo sve da se ovaj osetljivi ekosistem oporavi“, naveo je Lemke u saopštenju.

Reka Odra, duga oko 840 kilometara, počinje u Češkoj, ali uglavnom prolazi kroz jugozapadnu Poljsku i duž granice sa Nemačkom, pre nego što se uliva u Baltičko more.