Kurti iznenađen izveštajem Stejt departmenta o ljudskim pravima na Kosovu

Kurti iznenađen izveštajem Stejt departmenta o ljudskim pravima na Kosovu

Aljbin Kurti izrazio je iznenađenje i razočaranje izveštajem američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima na Kosovu za 2023. godinu, ističući da izveštaj nije odražavao napredak Kosova prema ocenama međunarodnih organizacija poput Fridom hausa i Transparensi internešenel.

Izveštaj Stejt departmenta ocenio je da nije bilo značajnih promena u stanju ljudskih prava na Kosovu tokom 2023. godine, ističući nezavisnost sudstva, ograničenja slobode izražavanja i medija, korupciju u vlasti, rodno zasnovano nasilje i pretnje nasiljem etničkim manjinama kao najozbiljnije probleme.

Premijer Kurti je naglasio da, iako postoji kritika, Kosovo je ostvarilo izuzetan napredak u odnosu na prethodne godine, te je izrazio čuđenje što izveštaj nije uzeo u obzir ocene međunarodnih organizacija koje su pokazale pozitivne pomake na Kosovu.

Govoreći o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, Kurti je istakao da sve mora biti u skladu sa zakonitošću, ustavnošću i javnim interesom, braneći prava građana kosovskih Srba. Naglasio je da Zajednica neće biti slična entitetu u Bosni i Hercegovini, izražavajući oprez u formalizaciji kako bi se izbegle negativne posledice.

Premijer Kurti je takođe podsetio da su sporazum o formiranju Zajednice potpisali njegovi prethodnici Hašim Tači i Isa Mustafa pre mnogo godina, ali je istakao da će svako rešenje biti pažljivo analizirano kako bi se osiguralo poštovanje prava svih građana Kosova.