UN razmišljaju o promeni procesa veta Saveta bezbednosti

UN razmišljaju o promeni procesa veta Saveta bezbednosti

Generalna skupština UN razmatra uvođenje odredbe koja bi zahtevala od stalnih članica Saveta bezbednosti da opravdaju korišćenje prava veta.
Trenutno, pet stalnih članica – Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija i SAD – mogu staviti veto na bilo koju rezoluciju koju iznese ovo telo. Ostalih 10 rotirajućih članova saveta nemaju takva ovlašćenja.

Odredbu je izneo Lihtenštajn prošle nedelje i predstavljen na panelu za diskusiju iza zatvorenih vrata u utorak. Diskusija se pokazala prilično „pozitivnom“ i inicijativa je dobila dodatne kosponzore, saopštila je misija mikrodržave pri UN posle sastanka.

„Imali smo snažan odziv i pozitivan angažman u vezi sa inicijativom za veto u otvorenom formatu ovog popodneva. Nastavićemo da radimo kako bismo dobili što snažniju političku podršku za naš tekst koji sada ima 57 kosponzora“, navodi se u saopštenju.

Ako bude usvojena, inicijativa bi nalagala sazivanje Generalne skupštine UN u roku od 10 dana nakon što stalni član SB UN upotrebi pravo veta. Na sastanku bi država morala da opravda svoju odluku da upotrebi veto. Prema Lihtenštajnu, usvajanje odredbe bi „osnažilo Generalnu skupštinu i ojačalo multilateralizam“.

Inicijativu je do sada otvoreno podržala samo jedna stalna članica SBUN – Sjedinjene Američke Države. Vašington je bio kosponzor ove odredbe, priznajući da je akcija usmerena na Moskvu i njeno korišćenje svog veta da blokira rešenje o tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine. Najavljujući ko-sponzorstvo, američki izaslanik pri UN Linda Tomas-Grinfild optužila je Moskvu za zloupotrebu prava veta.

„Posebno smo zabrinuti zbog sramnog obrasca ruske zloupotrebe prava veta u poslednje dve decenije“, rekla je ona, dodajući da je, u poslednjoj navodnoj zloupotrebi, Moskva iskoristila pravo veta da „zaštiti predsednika [Vladimira] Putina od osude zbog njegov ničim izazvan i nepravedan rat izbora protiv Ukrajine“.

Otkako je prvi put korišćeno pravo veta SBUN – od strane Sovjetskog Saveza 1946. – Moskva ga je primenila oko 143 puta, daleko ispred ostalih stalnih članica. SAD su je koristile oko 86 puta, dok je Velika Britanija iskoristila 30 puta, a Kina i Francuska su je koristile po 18 puta. Poslednjih godina Vašington je prvenstveno koristio veto da blokira rezolucije za koje je smatrao da su štetne za Izrael, jednog od najbližih saveznika te nacije.