Vladajući torijevci trpe izborni poraz u Engleskoj

Vladajući torijevci trpe izborni poraz u Engleskoj

Konzervativna partija Velike Britanije pretrpela je najgori poraz u poslednjih nekoliko decenija, izgubivši skoro 500 mesta u savetu tokom ovonedeljnih lokalnih izbora u Engleskoj. Premijer Riši Sunak priznao je poraz svoje stranke, nazvavši rezultate „razočaravajućim“.

Sveukupno, Torijevci su izgubili 473 od 985 mesta koje su branili i izgubili kontrolu nad 12 saveta na glasanju održanom u četvrtak. Laburisti i Liberalne demokrate izašli su kao glavni pobednici, a laburisti su dobili osam saveta i 185 mesta, prema podacima Skaj njuza. Ovo je najgori rezultat za Torijeve od kasnih 1990-ih.

„Čini se da su to najgori lokalni izbori za konzervativce od poslednjih godina ere Margaret Tačer i Džona Mejdžora“, rekao je Robert Hejvord, stručnjak za ankete i član Doma lordova, a citira Njujork tajms. .

Laburistički političar Kris Veb pobedio je na dopunskim izborima u Južnom Blekpulu, pobedivši konzervativca Dejvida Džonsa. „Ova seizmička pobeda u Blekpulu na jugu je najvažniji rezultat danas“, rekao je novinarima lider laburista Keir Starmer, dodajući da pobeda „pokazuje da smo čvrsto ponovo u službi radnih ljudi“.

Još jedna dobra vest za laburiste stigla je iz Londona, gde je gradonačelnik Sadik Kan ponovo izabran za treći mandat. „Londonci su glasali da svom gradu daju pravedniju, sigurniju, zeleniju budućnost“, napisao je Kan na Ks (bivši Tviter).

Kampanja je bila usredsređena na inflaciju i krizu troškova života, kao i na lokalna pitanja, kao što su stanje stanovanja i rad NHS-a u različitim oblastima.

Sunak je u petak rekao da je „razočaravajuće izgubiti dobre vredne konzervativne odbornike“. Dodao je da ostaje „potpuno fokusiran na posao koji je pri ruci – to je isporuka za ljude širom zemlje“.

Uprkos uznemirenosti, premijer je rekao da se nada da će birači „ostati uz nas“ na opštim izborima koji se očekuju u drugoj polovini 2024.