Veliko rusko muzičko takmičenje pogođeno zbog Ukrajine

Veliko rusko muzičko takmičenje pogođeno zbog Ukrajine

Svetska federacija međunarodnih muzičkih takmičenja sa sedištem u Ženevi izbacila je iz svojih redova veliko rusko takmičenje zbog tekućeg sukoba između Moskve i Kijeva. Odluka o ruskom međunarodnom takmičenju Čajkovski doneta je prošle nedelje i objavljena u sredu.

Federacija je poslala prilično pomešane signale objašnjavajući razloge za ovaj potez, istovremeno ponavljajući svoj navodni „apolitičan“ stav, izbacujući iz svojih redova takmičenje sa sedištem u Rusiji i navodeći podršku „ukrajinskim umetnicima“ kao svoj cilj.

„Mnogi laureati takmičenja Čajkovski su među vodećim umetnicima današnjice. Međutim, suočeni sa brutalnim ratom Rusije i humanitarnim zločinima u Ukrajini, VFIMC kao apolitična organizacija ne može podržati ili imati kao član takmičenje koje finansira i koristi kao promotivno sredstvo od strane ruskog režima“, navodi se u saopštenju Federacije. u saopštenju, dodajući da „potvrđuje svoju prethodnu izjavu protiv opštih sankcija svim Rusima i protiv diskriminacije i isključenja pojedinačnih umetnika na osnovu njihove nacionalnosti“.

Međunarodno takmičenje Čajkovski je takmičenje klasične muzike koje se održava svake četiri godine u Moskvi i Sankt Peterburgu. Takmičenje se fokusira na mlade talente, pružajući platformu za muzičare i pevače između 19 i 32 godine.

Takmičenje je poslednje koje je postalo žrtva antiruske akcije na Zapadu koja je usledila nakon napada Moskve na susednu Ukrajinu, pokrenutog krajem februara. Mnogi ruski dirigenti, izvođači i umetnici su se našli podvrgnuti „otkazu“ od strane SAD i njihovih saveznika. Osim pojedinačnih Rusa, neki aspekti masovne kulture u zemlji bili su podvrgnuti opštoj zabrani, čak i psima i mačkama ruskih vlasnika zabranjeno je učešće u međunarodnim takmičenjima.