Mađarska se priprema za predsedavanje Evropskom unijom: Izazov sa nadom u uspeh

Mađarska se priprema za predsedavanje Evropskom unijom: Izazov sa nadom u uspeh

Mađarska je najavila svoju spremnost da preuzme predsedavanje Evropskom unijom 1. jula, što je istakao zamenik ministra za EU poslove, Pal Barna Žigmond.

U objavi na društvenoj mreži Fejsbuk, Žigmond je naglasio da će trenutno političko i ekonomsko okruženje činiti predsedavanje EU „uzbudljivim izazovom“.

Žigmond je citirao predsednika Evropskog saveta, Šarla Mišela, koji je izrazio svoje uverenje i nadu u vezi sa mađarskim predsedavanjem. Istakao je da je trenutni premijer Viktor Orban jedini šef vlade u EU koji će po drugi put predsedavati rotirajućim predsedništvom.

Podsećajući na uspeh Mađarske tokom predsedavanja EU 2011. godine, Žigmond je istakao da se vlada Mađarske priprema na osnovu tih iskustava za sledeći period.

Dok Mađarska preuzima ulogu predsedavajuće EU, obećala je da će uložiti sve napore u obnavljanje mira i bezbednosti u Evropi, u skladu sa željama osnivača Unije i očekivanjima evropskih građana. Ovo podrazumeva jačanje pro-mirovnih i suverenističkih snaga, naglasio je Žigmond.