Šojgu pokušava da primiri očekivanja uoči ruske ofanzive

Šojgu pokušava da primiri očekivanja uoči ruske ofanzive

Institut za proučavanje rata (ISV) je ovo saopštio u novoj proceni ruske ofanzivne kampanje, prenosi Ukrinform.

Šojgu je tokom konferencijskog poziva sa ruskim vojnim vrhom tvrdio da su ruske snage zauzele 547 kvadratnih kilometara teritorije u Ukrajini od 1. januara 2024. godine.

Međutim, ISV je uočio dokaze koji potvrđuju da su ruske snage zauzele približno 516 kvadratnih kilometara 2024. od 29. aprila, a Šojguova tvrdnja je znatno realnija od prethodnih tvrdnji koje su premašile procenjeno rusko napredovanje ISV-a za otprilike 100 kvadratnih kilometara.

Šojgu je ranije koristio sličan konferencijski poziv u decembru 2023. da umanji značaj ruskih operacija u Ukrajini kao „aktivne odbrane“, verovatno u pokušaju da ublaži očekivanja o višemesečnoj operaciji ruskih snaga da zauzmu Avdijevku.

„Šojgu se možda nada da će na sličan način ublažiti domaća očekivanja u vezi sa ofanzivnom operacijom ruskih snaga koja se očekuje u leto 2024, posebno zato što će se ruske snage suočiti sa bolje opremljenim ukrajinskim snagama nego što je ruska vojna komanda verovatno ranije očekivala“, rekli su analitičari ISV.