Zemlje upozoravaju EU na reviziju energetskog tržišta

Zemlje upozoravaju EU na reviziju energetskog tržišta

Danska, Nemačka, Holandija, Estonija, Finska, Luksemburg i Letonija upozorile su Brisel da ne žuri sa velikim promenama na tržištu električne energije u Evropskoj uniji kao odgovor na energetsku krizu, pozivajući umesto toga na ograničena podešavanja za sistem.

Evropska komisija priprema nacrt rekonstrukcije pravila tržišta električne energije u EU, sa ciljem da bolje ublaži račune potrošača od skoka cena fosilnih goriva i da izbegne ponavljanje porasta začina za električnu energiju izazvanog prošle godine smanjenjem isporuke ruskog gasa.

Sedam zemalja, na čelu sa Danskom, navelo je u pismu da je postojeći dizajn evropskog tržišta podstakao godinama niže cene električne energije, pomogao u širenju obnovljive energije i obezbedio da se proizvede dovoljno energije da se zadovolji potražnja i izbegne nestašice.

„Moramo se odupreti iskušenju da ubijemo zlatnu gusku, kakvo je naše jedinstveno tržište električne energije bilo u poslednjoj deceniji“, rekao je Lars Agaard, danski ministar energetike.

Zemlje su rekle da ima prostora za poboljšanje, posebno u svetlu rastućih troškova električne energije prošle godine. Ali sve promene moraju da osiguraju da tržište i dalje funkcioniše i podstakne masovna ulaganja u obnovljive izvore energije, rekli su oni.

„Svaka reforma koja ide dalje od ciljanih prilagođavanja postojećeg okvira treba da bude potkrijepljena dubinskom procjenom uticaja i ne bi trebalo da bude usvojena u kriznom režimu“, navodi se u pismu Komisiji, koje je Rojters vidio.

Druge zemlje, uključujući Španiju i Francusku, traže dublje reforme. Španija je predložila prelazak na dugoročne ugovore sa fiksnom cenom za elektrane, kako bi pokušala da ograniči skokove cena.

Sedam zemalja je u svom pismu navelo da bi šeme za to – poput ugovora za razliku (CfD) – mogle da igraju ulogu, ali treba da budu dobrovoljne, da se fokusiraju na novu obnovljivu proizvodnju i da ipak „reaguju“ na tržište.

Grupa za lobiranje za elektroprivredu Eurelectric takođe je upozorila da se CfD-i ne postanu obavezni, za koje kaže da bi mogli da podriju konkurenciju na tržištu električne energije i odvrate investitore.

U svom pismu, sedam zemalja podržalo je ideju o kojoj je Komisija već raspravljala da bi se potrošačima olakšalo izbor između ugovora o električnoj energiji sa fluktuirajućim i fiksnim cenama.

Ali oni su odbili još jedan predlog Komisije da se produži privremena mera EU kojom se vraćaju neverovatni prihodi od ne-gasnih generatora.

„To bi moglo ugroziti poverenje investitora u potrebne investicije“, navode te zemlje u pismu, pozivajući se na procene EU da su stotine milijardi evra ulaganja u obnovljivu energiju godišnje potrebne da bi se pomoglo zemljama da napuste ruska fosilna goriva.