Apple objavljuje pad kvartalnog profita, ali najavljuje otkup akcija vredan 110 milijardi dolara

Apple objavljuje pad kvartalnog profita, ali najavljuje otkup akcija vredan 110 milijardi dolara

Apple je u četvrtak objavio pad kvartalnog profita, ali je nadmašio tržišne prognoze najavljujući otkup akcija bez presedana vredan 110 milijardi dolara.

Proizvođač iPhone-a prijavio je profit od 23,6 milijardi dolara uz 90,8 milijardi dolara prihoda u prva tri meseca ove godine. Akcije su porasle za skoro 6 procenata na 183,20 dolara u trgovanju posle tržišta, podstaknuto epskim programom otkupa.

Iako je prodaja iPhone-a opala zbog pritiska iz Kine i povećane konkurencije, Tim Kuk, izvršni direktor kompanije, istakao je rekordno visok iznos od digitalne robe i usluga prodatih ljubiteljima uređaja Apple-a.

Uprkos izazovima, Kuk je izrazio optimizam po pitanju kineskog tržišta i istakao da su ajfoni i dalje najprodavaniji u urbanim sredinama.

Dok pritisak konkurencije raste na iPhone-u, Apple nastavlja sa naporima da poveća prihode od usluga i digitalnog sadržaja, iako se suočava sa regulatornim pretnjama i tužbama.

Očekuje se da će Apple-ov događaj sledeće nedelje predstaviti nove iPad-ove, dok će vesti o softverskim inovacijama biti u fokusu godišnje VVDC konferencije programera u junu.