Andrej Rubljov osvaja Otvoreno prvenstvo Madrida

Andrej Rubljov osvaja Otvoreno prvenstvo Madrida

Uprkos neprospavanim noćima u borbi sa temperaturom, Andrej Rubljov je pronašao način da uzvrati i prvi put osvoji Otvoreno prvenstvo Madrida.

Rubljov se osećao bolesno cele nedelje, ali je u nedelju pobedio Feliksa Ože-Alijasima u tri seta i osvojio svoju drugu titulu na Masters 1000.

Rubljov je pobedio 4-6, 7-5, 7-5 nakon što je Ože-Alijasim napravio duplu grešku na poslednjem poenu finala na turniru na šljaci u španskoj prestonici.

„Rekao bih da je ovo najponosnija titula u mojoj karijeri“, rekao je Rubljov. „Bio sam skoro mrtav svakog dana. Nisam spavao noću. Poslednja tri, četiri dana nisam spavao.”

Rubljov je odao „potpunu zaslugu lekarima“, koji su „radili neke lukave stvari“ samo da bi bili sigurni da može da igra.

„Nemam reči“, rekao je osmoplasirani Rubljov. „Kada biste znali kroz šta sam prošao u proteklih devet dana, ne biste ni zamislili da ću moći da osvojim titulu.

Ovaj 26-godišnji Rus je prošle godine osvojio svoju prvu titulu na Mastersu 1000 u Monte Karlu. Auger-Aliassime je igrao u svom prvom finalu na ovom nivou.

Rubljov je ušao u Madrid u nizu od četiri poraza nakon ranih napuštanja u Indijan Velsu, Majamiju, Monte Karlu i Barseloni. Jedna od njegovih pobeda u Madridu stigla je u četvrtfinalu protiv favorita domaće publike Karlosa Alkaraza.

Sada ima 16 titula u karijeri, a dve ove sezone posle Hong Konga u januaru. Stigao je sa rezultatom 5-1 protiv Ože-Alijasima, uključujući pobedu u njihovom jedinom meču na šljaci.

Ože-Alijasimov put do finala drugoplasirani Janik Siner se povukao zbog povrede uoči četvrtfinala, a Jirži Leheka se povukao protiv Kanađanina u prvom setu polufinala.

Ostale povrede pogodile su muški žreb u Madridu, počevši od povlačenja Novaka Đokovića pre turnira. Daniil Medvedev se povukao u četvrtfinalu, dok je Alkaraza omela bolna desna ruka, a Rafael Nadal je pokleknuo iz, verovatno, njegovog poslednjeg nastupa u svojoj zemlji.

Iga Svjontek je u subotu prvi put u karijeri osvojila titulu za žene.