Pad profita Berkšir Hataveja usled pada vrednosti investicija, ali operativna zarada nadmašuje očekivanja

Pad profita Berkšir Hataveja usled pada vrednosti investicija, ali operativna zarada nadmašuje očekivanja

Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway) je prijavio pad profita u prvom kvartalu ove godine, delimično usled velikog pada vrednosti investicija kompanije. Međutim, operativna zarada kompanije skočila je za 39%, nadmašujući očekivanja analitičara.

Profit kompanije iznosio je 12,7 milijardi dolara u ovom kvartalu, što je značajan pad u odnosu na prošlogodišnji profit od 35,5 milijardi dolara. Ovaj pad je u velikoj meri rezultat velikog pada vrednosti Berkširovih investicija, ali operativna zarada, koja isključuje brojke ulaganja, povećala se na 11,222 milijarde dolara.

Operativna zarada po akciji klase A iznosila je 7.796,47 dolara, nadmašujući procene analitičara. Ovo je rezultat snažnih rezultata osiguravajućih društava koja čine deo Berkširovog poslovanja.

Tokom kvartala, Voren Bafet je bio neto prodavac akcija u vrednosti od 17 milijardi dolara, uključujući smanjenje udela u Apple-u za oko 13%. Ipak, Apple i dalje čini najveći deo Berkširovog portfelja, sa procenjenom vrednošću od 135,4 milijarde dolara.

Berkshire je takođe zabeležio porast profita od osiguranja, delom zahvaljujući snažnim rezultatima osiguravajućeg društva Geico. Ipak, profit od železnice BNSF je opao za 8%.

Kompanija je zabeležila prihod od 89,87 milijardi dolara, što predstavlja porast u odnosu na prošlogodišnji kvartal. Bez većih akvizicija na vidiku, Berkshire i dalje zadržava rekordnu količinu gotovine od 188,993 milijarde dolara.

Iako Berkshire želi da iskoristi ovu gotovinu, Voren Bafet ističe da će kompanija biti oprezna u trošenju novca, birajući samo investicije koje donose visok povrat uz minimalan rizik.