Microsoft će uložiti 2,2 milijarde dolara u veštačku inteligenciju u Maleziji

Microsoft će uložiti 2,2 milijarde dolara u veštačku inteligenciju u Maleziji

Majkrosoft ulaže 2,2 milijarde dolara u naredne četiri godine u novu infrastrukturu oblaka i veštačke inteligencije u Maleziji, kao i u partnerstvu sa vladom na uspostavljanju nacionalnog centra za veštačku inteligenciju, izjavio je u četvrtak njegov izvršni direktor Satia Nadela.

To predstavlja najveću Microsoftovu investiciju u Maleziji, jer tehnološki gigant nastoji da ojača podršku za razvoj veštačke inteligencije u regionu i širom sveta.

„Posvećeni smo podršci malezijskoj transformaciji veštačke inteligencije i obezbedimo da ona koristi svim Malezijcima“, rekao je on. „Naša ulaganja u digitalnu infrastrukturu i veštine pomoći će malezijskim preduzećima, zajednicama i programerima da primene najnoviju tehnologiju za pokretanje inkluzivnog ekonomskog rasta i inovacija širom zemlje.

Nadela je u utorak takođe najavio ulaganje od 1,7 milijardi dolara u usluge oblaka i veštačke inteligencije u Indoneziji tokom svoje posete tamo u okviru svoje turneje po jugoistočnoj Aziji. U sredu je rekao da će Microsoft izgraditi svoj prvi regionalni centar podataka na Tajlandu.

U aprilu je tehnološki gigant na sličan način predstavio investiciju od 2,9 milijardi dolara u Japanu i 1,5 milijardi dolara u G42, AI firmu u Abu Dabiju.

Microsoft se takođe obavezao da će obezbediti obuku za veštačku inteligenciju za 2,5 miliona ljudi u Maleziji, Indoneziji, na Filipinima, Tajlandu i Vijetnamu do 2025. godine.

Nadela se ranije sastala sa premijerom Anvarom Ibrahimom, koji je rekao da će investicija biti ključni stub podrške vladinom cilju da unapredi kapacitet veštačke inteligencije u Maleziji.

Nova investicija će uključiti obuku za veštačku inteligenciju za još 300.000 ljudi, uspostavljanje nacionalnog centra izvrsnosti za veštačku inteligenciju, unapređenje nacionalnih mogućnosti sajber bezbednosti i podršku razvoju malezijske zajednice programera, rekao je Anvar na Fejsbuku.

Microsoft vodi jednu od najvećih svetskih operacija računarstva u oblaku i napravio je skok u veštačku inteligenciju kroz svoje partnerstvo sa OpenAI, programerima ChatGPT-a.

Od tada, Microsoft je integrisao pomoćnika veštačke inteligencije u svoj Microsoft Edge pretraživač, nazvan Copilot, čime je pomogao da poveća svoj profit za 20% u prvom kvartalu.

Microsoft vidi jugoistočnu Aziju, sa populacijom od preko 600 miliona ljudi, kao rastuće tržište i potencijalnu lokaciju za veći razvoj AI proizvoda. Studija koju je sprovela globalna konsultantska firma Kearnei kaže da bi veštačka inteligencija mogla da doprinese skoro 1 bilion dolara BDP-u jugoistočne Azije do 2030. Očekuje se da će Indonezija osvojiti 366 milijardi dolara od ukupnog iznosa, a Malezija 115 milijardi dolara.

Microsoft je u saopštenju naveo da će se investicija u Maleziji nadovezati na njen program za 2021. za podršku inkluzivnom ekonomskom rastu. Rečeno je da će predloženi nacionalni centar za veštačku inteligenciju pokrenuti usvajanje veštačke inteligencije u ključnim industrijama i javnom sektoru, istovremeno osiguravajući upravljanje veštačkom inteligencijom i usklađenost sa propisima.

„Zajedno sa Majkrosoftom, radujemo se stvaranju više mogućnosti za naša (mala i srednja preduzeća) i bolje plaćenih poslova za naše ljude dok vozimo revoluciju veštačke inteligencije kako bismo ubrzali digitalno osnaženo putovanje rasta Malezije“, ministar trgovine Zafrul Aziz navodi se u saopštenju.