Vučić: Kina najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva

Vučić: Kina najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je pred posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Beogradu da je Kina najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva. Vučić je naglasio da polaže velike nade i očekivanja u Sijevu posetu, uprkos teškoj situaciji u kojoj se Srbija trenutno nalazi.

Govoreći za kinesku CCTV, predsednik Vučić istakao je snažnu podršku Srbije principu jedne Kine, naglasivši da je Tajvan deo Kine, „i tačka“. Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog razgovora koje će imati sa kineskim predsednikom tokom njegove posete Beogradu, ističući da postoji mnogo tema o kojima će se razgovarati.

Vučić je pohvalio doslednost predsednika Sija u ispunjavanju obećanja, ističući da se Srbija može i treba da nauči mnogo od svojih kineskih prijatelja. Dodao je da je Srbija potpuno posvećena Sijevom poseti i veruje da će ona doneti koristi i biti u interesu i kineskog i srpskog naroda.

Naglasivši suštinsko poverenje i prijateljstvo između Kine i Srbije, Vučić je istakao potrebu za prelaskom na novi nivo odnosa, na strateško partnerstvo i zajedničku budućnost dve zemlje. Posebno je istakao doprinos predsednika Sija mirovnim inicijativama i podršku globalnom interesu za uspostavljanje trajnog mira.

Vučić je podsetio da je 15 puta uputio poziv predsedniku Siju da poseti Srbiju, izražavajući nadu da će se kineski predsednik u Beogradu osećati kao kod kuće. Ujedno je podsetio na posetu predsednika Sija Beogradu 2016. godine, ističući njegovu skromnost i pomoć Srbiji, posebno u rešavanju problema železare „Smederevo“ i spasavanju radnih mesta.