Kineski automobilski sektor pojačava pritisak u Evropi sa fabrikom u Španiji

Kineski automobilski sektor pojačava pritisak u Evropi sa fabrikom u Španiji

Kineski proizvođač automobila Cheri potpisao je u petak ugovor o proizvodnji uglavnom električnih vozila u Španiji, dok pekinški automobilski sektor nastavlja sa planovima za širenje u Evropu uprkos rastućoj zabrinutosti za konkurenciju.

To je drugi kineski proizvođač automobila koji je osnovan u Evropi nakon što je najveći kineski proizvođač električnih automobila BID u decembru rekao da će izgraditi fabriku u Mađarskoj.

Prelazak Čerija u Španiju dolazi u trenutku kada Evropska unija istražuje da li kineski proizvođači električnih vozila imaju koristi od nepravednih državnih subvencija.

Kineska kompanija i njen španski partner Ebro-EV Motors potpisali su u petak sporazum o zajedničkom ulaganju za sklapanje automobila u fabrici koju je japanski proizvođač automobila Nisan zatvorio u decembru 2021. i koja je nekada zapošljavala skoro 3.000 ljudi.

Cheri, koji je poznat po svojim jeftinim automobilima, je mlađi partner u poduhvatu.

Dve kompanije su saopštile da očekuju da će otvoriti 1.250 radnih mesta i proizvoditi oko 150.000 vozila godišnje do 2029. godine na lokaciji, što bi moglo dodatno da poraste.

Prema sporazumu koji je potpisan u petak u prisustvu španskog premijera Pedra Sančeza, Cheri će početi da sklapa motor sa unutrašnjim sagorevanjem i električne verzije svog modela Omoda u narednim mesecima, koristeći postojeću infrastrukturu fabrike.

Ova proizvodnja će od četvrtog kvartala 2024. godine biti dopunjena električnim SUV-ovima koji se prodaju pod brendom Ebro.

Ovaj projekat će „rezultovati stvaranjem bogatstva i, pre svega, otvaranjem i održavanjem radnih mesta“, rekao je Sančez, dodajući da je to „simbol procesa reindustrijalizacije“ koji je u toku „širom Španije“.

Osnovan 1997. godine, Cheri je državna kompanija koja kaže da je prodala 1,9 miliona automobila 2023. U Kini je postala popularna pre oko 15 godina sa svojim malim gradskim automobilima na benzin koji su bili namenjeni lokalnom tržištu.

Od tada se preselio na tržište električnih vozila (EV) iako nije jedan od najpoznatijih kineskih igrača, čak i ako tvrdi da je njegov najveći izvoznik vozila.

Španija je druga po veličini evropska država po proizvodnji automobila posle Nemačke. Prošle godine u Španiji je sastavljeno 1,87 miliona, prema Evropskom udruženju proizvođača automobila.

Prelazak kompanije Cheri u Španiju dolazi u trenutku kada raste napetost između Pekinga i Brisela, dok EU pojačava akcije za odbranu evropske industrije od rastućih pretnji iz Kine i Sjedinjenih Država.

Brisel je u septembru otvorio istragu o subvencijama koje Kina daje svom sektoru električnih vozila, optužujući Peking za narušavanje konkurencije.

Evropska komisija tvrdi da ove subvencije omogućavaju kineskim firmama da ponude „veštački niske“ cene. Mogla bi da odgovori uvođenjem kaznenih carina na kineska vozila, uz rizik da izazove trgovinski rat sa Pekingom.

Stručnjaci su rekli da bi otvaranje fabrika na evropskom tlu omogućilo kineskim grupama da zaobiđu sve carine koje Brisel može nametnuti na uvoz automobila i da se bolje integrišu u kontinentalno tržište.

Kina je najveće tržište električnih vozila na svetu. Od svih novih električnih vozila prodatih širom sveta u decembru prošle godine, 69 odsto je bilo u Kini, prema istraživačkoj firmi Ristad Energi.

Dinamično kinesko tržište električnih vozila je poslednjih godina videlo pojavu desetina lokalnih brendova kao što su BID, Zeeker, KSPeng i Great Vall koji se sada takmiče sa Teslom iz Sjedinjenih Država i drugih stranih proizvođača.

Nekoliko ovih kompanija sada pokušava da ojača svoje prisustvo u Evropi, gde neke već imaju prodajna mesta i istraživačko-razvojne centre.

Oni se žale da se suočavaju sa neopravdanim preprekama, koje su, kako navode, nametnute na zahtev aktuelnih evropskih proizvođača.