Beograd ističe neophodnost formiranja ZSO na sastanku sa predstavnicima Kvinte i EU

Beograd ističe neophodnost formiranja ZSO na sastanku sa predstavnicima Kvinte i EU

Na nedavnom sastanku u Beogradu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić sastali su se sa predstavnicima zemalja Kvinte i predstavnikom Delegacije EU, gde su preneli jasnu poruku Beograda o hitnosti formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i Metohiji.

Petković je istakao visoku podršku Beograda naporima specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka u pokretanju procesa formiranja ZSO, naglašavajući važnost da se poštuju sporazumi iz 2013. i 2015. godine.

Prema Petkoviću, nacrt Statuta ZSO koji je izradio EU može biti dobra osnova za dalje razgovore i dogovore o konačnom Statutu ZSO, ali je istaknuta potreba da se pridržavaju dogovorenih nadležnosti i strukture ZSO.

Petković je podsetio na proces formiranja ZSO i ulogu Upravljačkog tima, predstavničkog tela Srba sa Kosova i Metohije, naglašavajući da je ovo telo formalno potvrdio i Beograd i EU i Priština, ali da su razgovori o nacrtu Statuta ZSO zaustavljeni kada je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti doneo jednostranu odluku o ukidanju dinara na KiM.

Osim toga, Petković je izneo i težak položaj Srba na Kosovu i Metohiji, istakavši svakodnevno nasilje i mržnju prema srpskoj zajednici, kao i nedavno održani referendum za smenu lažnih albanskih gradonačelnika na severu KiM.

Beograd je potvrdio ispunjenje svih obaveza iz Briselskog dijaloga i nastavlja učestvovati u daljim razgovorima u cilju očuvanja mira i postizanja zajedničkog rešenja i kompromisa.