Apple suočen sa najvećim kvartalnim padom prodaje iPhone-a od početka pandemije

Apple suočen sa najvećim kvartalnim padom prodaje iPhone-a od početka pandemije

U četvrtak je Apple objavio rezultate koji pokazuju najteži kvartalni pad prodaje iPhone-a od početka pandemije, što je dodatni izazov za kompaniju usred rastućeg pritiska da unapredi svoje proizvode u oblasti veštačke inteligencije.

U periodu januar-mart, prodaja iPhone-a je opala za 10% u odnosu na isti period prethodne godine, što je najveći pad od jula-septembra 2020. godine. Ovaj pad je doveo do smanjenja Apple-ovog prihoda za 4% u poslednjem kvartalu na 90,8 milijardi dolara, dok je profit iznosio 23,64 milijarde dolara, ili 1,53 dolara po akciji, što je pad od 2% u odnosu na prethodnu godinu.

Iako su ovi rezultati pokazali blagi pad, Apple je ipak nadmašio očekivanja analitičara, što je rezultiralo rastom vrednosti njegovih akcija za više od 6% u produženom trgovanju nakon objave rezultata. Ipak, vrednost Apple-ovih akcija ove godine je opala za 10%, što je dovelo do gubitka od oko 300 milijardi dolara bogatstva akcionara.

Pad prodaje iPhone-a delimično je rezultat povećanja prodaje u istom periodu prošle godine, kada je Apple ispunjavao zaostalu potražnju zbog kašnjenja isporuka usled pandemije. Ipak, Apple je i dalje jedna od najuspešnijih kompanija na svetu, što je potvrđeno najavom povećanja tromesečne dividende za 4% na 25 centi po akciji.