Profit kineskog tehnološkog giganta Huawei skočio je za 564%

Profit kineskog tehnološkog giganta Huawei skočio je za 564%

Huawei je zabeležio značajan rast profita u prvom kvartalu, povećavajući ga pet puta u odnosu na prethodnu godinu, dok se suočava sa sankcijama SAD i konkuriše Eplu na kineskom tržištu.

Neto profit kompanije u periodu januar-mart iznosio je 2,7 milijardi dolara, što je porast od 564 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su prihodi porasli za 36,7 odsto, dostižući 24,7 milijardi dolara.

Sankcije koje je uveo Vašington 2019. godine nisu sprečile Huawei da ostvari značajan rast, dok se kompanija usmerava ka drugim sektorima poput 5G, veštačke inteligencije i tehnologije pametne vožnje.

Njihov pametni telefon Mate 60 Pro privukao je pažnju tržišta, uprkos ograničenjima, a nedavni pad prodaje iPhone-a za 19 odsto u Kini dodatno je naglasio Huawei-ovu konkurentnost na tom tržištu.

Izveštaj o rastu profita dolazi nakon prošlogodišnjeg udvostručenja profita Huaweija, dok kompanija istražuje nove prilike u digitalizaciji, veštačkoj inteligenciji i dekarbonizaciji.

Dok se tenzije između Kine i SAD nastavljaju, Huawei nastavlja da se prilagođava promenama u globalnom tržištu, sa verom u ostvarivanje godišnjih poslovnih ciljeva i održivi rast uprkos neizvesnostima koje su prisutne do kraja 2024. godine.