Američki republikanci žele da svrgnu predsednika Predstavničkog doma

Američki republikanci žele da svrgnu predsednika Predstavničkog doma

Određeni broj republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa pokušava da svrgne predsednika Majka Džonsona, optužujući ga da je izdao svoju stranku sklapanjem sporazuma sa demokratama o usvajanju velikih zakona, uključujući Bajdenov zakon o stranoj vojnoj potrošnji od 95 milijardi dolara koji uključuje pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvan.

Predstavnica Džordžije Mardžori Tejlor Grin najavila je u sredu da će primorati glasanje kako bi uklonila mesto predsednika većine, uz obrazloženje da „Majk Džonson nije sposoban za taj posao. On je to dokazao iznova i iznova.”

„Mislim da svaki član Kongresa treba da glasa i pusti žetone da padnu gde god mogu, pa ću sledeće nedelje pozvati ovaj predlog da se povuče“, rekla je kongresmenka.

Ona je ranije zapretila da će preduzeti mere protiv Džonsona kada su poslanici GOP-a odbijali da potpišu Bajdenov zakon o stranoj potrošnji osim ako Bela kuća ne reši krizu na južnoj granici.

Do sada, Grinov predlog nije dobio potrebnu podršku većine među kolegama republikancima u Predstavničkom domu. Neki poslanici se protive predloženom predlogu, tvrdeći da „nije vreme“ s obzirom na predstojeće predsedničke izbore u novembru.

Demokrate su, u međuvremenu, takođe odbacile Grinov pokušaj da svrgne predsednika republikanaca i obećale su da će se udružiti kako bi zaštitili Džonsona glasanjem za odbijanje predloga za napuštanje njegovog mesta.

„Demokrate iz Doma agresivno su se suprotstavili MAGA ekstremizmu. Nastavićemo da radimo upravo to. U ovom trenutku, po završetku našeg rada na nacionalnoj bezbednosti, došlo je vreme da okrenemo stranicu ovog poglavlja opstrukcije proputinskih republikanaca“, navodi se u saopštenju poslanika.

„Glasaćemo za usvajanje predloga poslanika Mardžori Tejlor Grin da se napusti predsedavajuća. Ako se ona pozove na predlog, to neće uspeti“, rekli su.

Sam Džonson se takođe izjasnio protiv pokušaja da se on ukloni, navodeći da je „ovaj predlog pogrešan za republikansku konferenciju, pogrešan za instituciju i pogrešan za zemlju“.

Grin je, međutim, ukazao na Džonsonovu podršku demokrata kao na još jedan razlog za njegovo smenjivanje.

„Sada imamo […] demokrate koji izlaze, grle Majka Džonsona toplim zagrljajem i velikim, vlažnim, neurednim poljupcem. I oni su spremni — oni su ga podržali, spremni su da ga podrže kao govornika“, rekao je Grin, dodajući da „žele da nastave, drže bend na okupu. Zašto? Zato što im Majk Džonson daje sve što žele.”

Kongresmenka još nije objavila kada će tačno raspisati glasanje i da li će iznuditi ponavljanje glasanja o tom pitanju ako ne uspe sledeće nedelje.