Gasprom zabeležio prvi godišnji gubitak u četvrt veka

Gasprom zabeležio prvi godišnji gubitak u četvrt veka

Ruska energetska kompanija Gasprom prijavila je u četvrtak svoj prvi godišnji gubitak od 1999. godine, usled sve manjeg izvoza gasa usled pritiska zapadnih sankcija.

Prema izveštaju o zaradi državne kompanije, grupa Gazprom je u 2023. ostvarila neto gubitak od 629 milijardi rubalja (6,7 milijardi dolara), što je prvi godišnji gubitak u 25 godina. Rezultat je u suprotnosti sa neto dobiti od 13,2 milijarde dolara u 2022.

Ukupni prihod kompanije pao je na 92 milijarde dolara u 2023. sa 126 milijardi dolara u prethodnoj godini.

Prema izveštaju, prihodi od prodaje gasa pali su za 40% na 47,4 milijarde dolara, dok su prihodi od naftnih poslova porasli za 4%, na 38 milijardi dolara. Prodaja u sektoru elektroprivrede porasla je za skoro 9% na 6,6 milijardi dolara.

Gaspromove akcije su pale za više od 4% nakon izveštaja o zaradi od četvrtka.

Izvoz ruskog gasa na svoja tradicionalna tržišta u EU opao je zbog sankcija u vezi sa sukobom u Ukrajini i sabotažom gasovoda Severni tok, koji je ranije bio glavni ruski gasni put u regionu.

Prema proračunima Rojtersa, Gaspromove isporuke prirodnog gasa Evropi su pale za 55,6% na 28,3 milijarde kubnih metara (bcm) u 2023. Izvoz je pao na najniži nivo od ranih 1970-ih, prema procenama Međunarodne agencije za energiju.

Međutim, Gasprom je preorijentisao svoju trgovinu energijom na Aziju, a Kina se pojavila kao jedan od njegovih najvećih kupaca. Obim isporuka ruskog gasa Kini mogao bi da dostigne skoro 100 milijardi kubnih metara godišnje kada gasovod Snaga Sibira bude u potpunosti operativan. Kada se to desi, Kina će u potpunosti zameniti EU u kupovini ruskog gasa, navodi Gasprom.

Generalni direktor kompanije Aleksej Miler je ranije rekao da će Gasprom takođe ojačati saradnju sa zemljama Centralne Azije u okviru strategije za zamenu tržišta EU.