Peru: Opozicioni poslanici pokrenuli treći pokušaj opoziva Kastilja

Peru: Opozicioni poslanici pokrenuli treći pokušaj opoziva Kastilja

LIMA – Opozicioni zakonodavci Perua predstavili su u utorak još jedan zahtev za opoziv predsednika Pedra Kastilja, treći formalni pokušaj svrgavanja levičarskog lidera otkako je preuzeo dužnost prošle godine, nazivajući ga moralno nepodobnim za funkciju, preneo je Rojters.

Pokušaj opoziva dolazi usred eskalacije tenzija između dva ogranka vlade. Kastiljo je rekao da zakonodavna vlast pokušava da izvrši državni udar protiv njega, dok opozicioni poslanici kažu da pokušava da nezakonito zatvori Kongres.

Zahtev je predstavljen uz potpise 67 poslanika od 130. Sada Kongres Perua mora da odluči da li da nastavi sa suđenjem za opoziv. Na kraju, poslanicima bi trebalo 87 glasova da uklone Kastilja sa funkcije.

Nije bilo jasno kada će Kongres, koji kontrolišu desničarske stranke, zakazati sednicu na kojoj će se raspravljati o tome da li da prihvati predlog.

„Zbog navoda o korupciji protiv Kastilja, došli smo do neodržive, neprihvatljive tačke nemorala“, rekao je poslanik Edvard Malaga, rukovodilac predloga za opoziv predsednika na konferenciji za novinare.

Kastiljo, koji je preuzeo dužnost u julu 2021. godine, opkoljen je skandalima i već je preživeo dva pokušaja opoziva u Kongresu. Ne može biti optužen dok je na funkciji.

Optužen je da je koristio predsedničku funkciju da koristi sebi, svojoj porodici i bliskim saveznicima, između ostalih optužbi za korupciju. Tužioci su protiv njega otvorili šest krivičnih istraga, uključujući i jednu zbog navodnog ometanja pravde prilikom otpuštanja bivšeg ministra unutrašnjih poslova.

On negira bilo kakvu nepravdu i optužio je tužioce da su saučesnici u pokušaju da ga svrgnu sa vlasti.

Nejasno je da li će poslanici sada imati dovoljno podrške da prevladaju.

Predlog dolazi nakon što je Kongres ranije ovog meseca odbio premijerov poziv na glasanje o poverenju, što je navelo Anibal Tores da podnese ostavku prošle nedelje i izazvalo još jednu rekonstrukciju kabineta u zemlji.

Odluka je produbila političke tenzije u Peruu, a Kastiljo je sugerisao da bi mogao da ima moć da raspusti parlament i raspiše nove parlamentarne izbore ako Kongres izglasa nepoverenje njegovom novom kabinetu.

Opozicioni poslanici osporili su to tumačenje i rekli da Kastiljo traži „protivustavno raspuštanje” parlamenta i da su tražili od najvišeg suda Perua da proceni koje je tumačenje ispravno.