Predsednica Gruzije nazvala miting vladajuće stranke u Tbilisiju „Putinovom akcijom“

Predsednica Gruzije nazvala miting vladajuće stranke u Tbilisiju „Putinovom akcijom“

Gruzijska predsednica Salome Zurabičvili nazvala je današnji miting vladajuće partije Gruzijski san u Tbilisiju, koja promoviše skandalozni zakon, „Putinovom akcijom“.

„Juče, 15. dan masovnih spontanih protesta protiv ‘ruskog zakona’ i za evropsku budućnost Gruzije. Danas je Putinova ‘akcija’, zbog koje su državni službenici autobusima odvezeni u Tbilisi da aplaudiraju odlukama vladajuće stranke. Prava Gruzija je slobodna Gruzija, evropska Gruzija!“ napisala je Zurabičvili na društvenoj mreži Iks..

NewsGeogia dodaje da vladajuća partija današnji događaj naziva „narodnom skupštinom“. Glavni cilj je da se pokaže da većina društva podržava nacrt zakona o „stranim agentima“ i druge kontroverzne inicijative koje, po mišljenju kritičara, udaljavaju zemlju od Evrope.

Treba napomenuti da su mnogi od učesnika ovog mitinga organizovano dovedeni u prestonicu iz regiona.

Prema pisanju opozicionih medija, mitingu su bili primorani državni službenici. „Partija Gruzijski san obećala je da će se mitingu pridružiti najmanje 100.000 ljudi. Prema proverivačima činjenica, na jučerašnjem mitingu sa zahtevom za povlačenje nacrta zakona o „stranim agentima“ učestvovalo je do 107.000 ljudi. sopstvenom voljom bez dodatne mobilizacije.

Gruzijski parlament je 17. aprila u prvom čitanju odobrio zakon o „stranim agentima”. Dokument su podržala 83 poslanika, nijedan nije glasao protiv.

Prema nacrtu zakona, organizacije koje zastupaju interese „strane sile“ su neposlovna (neprofitna) pravna lica; emiteri; vlasnici medija čiji je izvor više od 20% ukupnih prihoda tokom kalendarske godine „strana sila”. Ponovno pokretanje nacrta zakona početkom aprila ove godine dovelo je do protesta u Tbilisiju. Kritičari smatraju da je nacrt zakona sličan zakonu o „stranim agentima“ usvojenom u Rusiji 2012. godine.

Razmatranje dokumenta u drugom čitanju zakazano je za utorak, 30. april.