Rusija dozvoljava hidžab za fotografije aplikacija za građane

Rusija dozvoljava hidžab za fotografije aplikacija za građane

Moskva je ublažila ograničenja za zvanična dokumenta, dozvoljavajući marame i hidžabe na fotografijama za strane državljane koji se prijavljuju za državljanstvo, saopštilo je prošle srede rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Novi zakon stupa na snagu 5. maja, deset dana od objavljivanja.

„U slučajevima kada verska uverenja podnosioca zahteva ne dozvoljavaju da se pojavi pred strancima bez pokrivala za glavu, fotografije se dostavljaju u pokrivalima koji ne skrivaju oval lica“, navodi se u dokumentu.

Slike sa šalovima koji potpuno ili delimično zaklanjaju bradu podnosioca prijave neće biti prihvaćene, navodi se u izveštaju.

Vlasti već dozvoljavaju ruskim građanima da koriste fotografije u hidžabu prilikom podnošenja zahteva za pasoše, vozačke dozvole, radne dozvole i patente.

Nova pravila će „omogućiti vernicima da poštuju verske tradicije“, a istovremeno će obezbediti „bezbednost države“, jer je „lice, kao i drugi podaci, potrebno da bi sistemi za video nadzor mogli da identifikuju osobu“, bezbednost Državne Dume i Član Odbora za borbu protiv korupcije Bijsultan Hamzajev rekao je Ruskom parlamentarnom listu.

U sovjetsko vreme, sve fotografije za pasoše su dostavljane bez marama i hidžaba. Nakon raspada SSSR-a 1991. godine, muslimanke su počele da koriste fotografije u hidžabama sve do 1997. godine, kada su vlasti zabranile tu praksu. Vrhovni sud Rusije je 2003. godine proglasio zabranu nezakonitom. Od zakona iz 2021. godine, amandman na uslove za pasoš navodi da osobe kojima „vera ne dozvoljava da skinu” „pokrivalo za glavu koje se nosi iz verskih razloga” mogu da dostave fotografije sa pokrivalom.

Predsednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija „multinacionalna i multireligijska zemlja“ koja se prema svima odnosi s poštovanjem, dodajući da u zemlji živi oko 190 etničkih grupa, od kojih neke „predstavljaju milioni ljudi“.