Makronova parlamentarna većina u opasnosti

Makronova parlamentarna većina u opasnosti

Navodno se predviđa da će parlamentarni savez predsednika Emanuela Makrona osvojiti najviše glasova u prvom krugu glasanja u nedelju, ali možda neće uspeti da osvoji dovoljno mesta da dobije većinu potrebnu za provođenje njegovih zakonodavnih inicijativa.

Predviđeno je da će centristički savez Ansambl, koji podržava Makrona, i krajnje levičarski blok osvojiti oko 25-26 odsto glasova na nedeljnim parlamentarnim izborima u prvom krugu, izvestila je državna agencija Agens-Frans pres. Partija Nacionalni skup predvođena populistom Marin Le Pen, koju je Makron pobedio na predsedničkim izborima u aprilu, osvojila je oko 19 odsto glasova u nedelju.

Četiri anketne kompanije predviđaju da će Ansambl osvojiti između 225 i 310 mesta u parlamentu u poslednjem krugu glasanja 19. juna, rekao je AFP. Alijansa će morati da obezbedi 289 mesta za potpunu većinu u Narodnoj skupštini od 577 mesta. Bez većine, Makron će možda biti pod teškim pritiskom da natera poslanike da proglase njegovu agendu, uključujući penzione reforme za koje je rekao da su potrebne za jačanje javnih finansija.

Predviđa se da će novoformirani levičarski savez NUPES-a osvojiti 150 do 220 mesta u Narodnoj skupštini, dok će Nacionalni skup, kako se izveštava, dobiti čak 45 mesta. NUPES, na čijem čelu je levičar Žan-Lik Melanšon, protivi se Makronovom planu da reformiše francuski penzioni sistem, umesto toga poziva na još veću javnu potrošnju smanjenjem starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 60 godina.

Makron je pozvao na povećanje starosne dobi u kojoj građani mogu da se kvalifikuju za pune penzije na 65 godina kako bi se penzioni sistem održao finansijski održiv. Bez parlamentarne većine, bila bi mu potrebna još jedna stranka koja bi pomogla njegovoj koaliciji da savlada protivljenje NUPES-a. Ta podrška verovatno neće doći od Nacionalnog skupa, jer je Le Penova kritikovala Makronov plan, nazivajući višu starosnu granicu za odlazak u penziju „nepravednom“.

Nedeljne izbore u prvom krugu pratila je rekordno niska izlaznost, a glasalo je manje od polovine registrovanih birača, navodi AFP.