Šefu grčke ekstremno desničarske stranke Zlatna zora odobreno je prevremeno puštanje iz zatvora

Šefu grčke ekstremno desničarske stranke Zlatna zora odobreno je prevremeno puštanje iz zatvora

Lideru grčke ekstremno desničarske stranke Zlatna zora u četvrtak je odobreno uslovno prevremeno puštanje iz zatvora, nakon što je odslužio deo kazne zbog vođenja kriminalne organizacije okrivljene za nasilne zločine iz mržnje.

Veće sudija prihvatilo je zahtev Nikolaosa Mihaloliakosa (66), koji je ispunio minimalni zakonski uslov za prevremeno puštanje na slobodu. Odlukom je takođe uzeto u obzir da je on bio stariji od 65 godina, što povećava vreme za koje se formalno smatra da je služio. On je lošeg zdravlja i proveo je 18 meseci u istražnom zatvoru.

Ograničenja koja su mu nametnuta uključuju zabranu putovanja van šireg regiona Atine.

Mihaloliakos i još pet bivših poslanika Zlatne zore osuđeni su u oktobru 2020. za vođenje kriminalne organizacije i osuđeni na 13 godina zatvora. Ostali članovi stranke dobili su manje kazne, nakon petogodišnjeg suđenja.

Zlatna zora je osnovana kao grupa inspirisana nacistima 1980-ih i postala treća po veličini politička partija u Grčkoj tokom većeg dela finansijske krize u zemlji 2010-2018. Njena podrška je kasnije opala, a stranka nije uspela da uđe u parlament posle krize.

Rezbijanje stranke usledilo je nakon fatalnog uboda levičarskog muzičara u Atini 2013. godine, zbog čega je saradnik Zlatne zore dobio doživotnu kaznu zatvora.

Grčke političke stranke i porodica ubijenog muzičara izrazili su užasnutost odlukom od četvrtka.