EU ne vidi potrebu za radikalnim promenama u energetskim derivatima

EU ne vidi potrebu za radikalnim promenama u energetskim derivatima

LONDON– Zvaničnici i regulatori Evropske unije u četvrtak su umanjili potrebu za radikalnom intervencijom na tržištima gasa nakon što su cene ove godine skočile u svetlu ruske invazije na Ukrajinu, preneo je Rojters.

Cene gasa su porasle tako visoko i brzo da su vlade morale da pomognu energetskim kompanijama da ispune veće kolateralne zahteve za svoje ugovore o derivatima, što je izazvalo neke pozive na promene.

Da bi tržišta bila manje privlačna špekulantima i dnevnim trgovcima, neki članovi odbora za ekonomska pitanja Evropskog parlamenta predložili su izmene pravila EU o derivatima kako bi se od kupaca energije, poljoprivrede i ugljeničnih derivata zahtevalo da zadrže svoje pozicije najmanje 30 dana nakon kupovine.

„Većina ljudi veruje da nešto nije funkcionisalo kako treba“, rekla je predsednica odbora Irene Tinagli.

Međutim, Džon Berigan, šef jedinice za finansijske usluge Evropske komisije, rekao je na parlamentarnom saslušanju da su tržišta ostala uredna i da cene prvenstveno odražavaju fiksnu ponudu i rastuću potražnju, koja se sada rešava okretanjem alternativnim snabdevanjima i otklanjanjem uskih grla,

„Kakva je bila uloga špekulacija? Važno je da primetim da su špekulacije suštinska karakteristika svakog tržišta. Likvidna tržišta zahtevaju da se učesnici sa različitim motivima trgovanja mogu slobodno sastajati“, rekao je Berigan.

„Moramo da se uverimo da kada intervenišemo, to učini situaciju boljom, a ne gorom“, rekao je on, dodajući da već postoje kontrole veličina pozicija derivata kako bi se zaustavila manipulacija.

EU je predložila ograničavanje cena gasa, ali samo ako dostignu određene nivoe tokom više dana.

Hanzo van Beusekom, član izvršnog odbora AFM-a, holandskog tela koje reguliše tržište gasnih derivata, rekao je da će cene pasti samo kada se poveća ponuda alternativnog gasa i smanji potražnja.

Ograničenje cena, kao što je trenutno predloženo, „neće biti od pomoći i moglo bi da pogorša stvari“, rekao je van Beusekom, dodajući da bi to takođe moglo da odgurne više trgovine sa transparentnih razmena na nejasnije bilateralne sporazume.

Sljedeće sedmice bi Evropska komisija, izvršna vlast EU, mogla predložiti da klirinške kuće drže poseban fond za neizmirene obaveze za robne derivate.