Šolc postavlja uslove za razgovore sa Putinom

Šolc postavlja uslove za razgovore sa Putinom

Pregovori između Nemačke i Rusije su mogući, ali tek nakon što Moskva odustane od svojih ciljeva u ukrajinskom sukobu, rekao je u subotu kancelar Olaf Šolc. Nemački lider je za list TAZ rekao da će razgovarati sa predsednikom Vladimirom Putinom samo ako Rusija „napusti“ svoju kampanju.

Kada je Rusija započela svoju vojnu operaciju protiv Kijeva u februaru 2022. godine, navela je potrebu da zaštiti narod Donbasa, iskoreni nacističku ideologiju u Ukrajini i spreči ulazak Ukrajine u NATO.

Šolc je u subotu ponovio svoje obećanje da će „podržavati Ukrajinu onoliko dugo koliko je potrebno“. Na pitanje kada misli da bi sukob mogao da se završi, kancelar je odgovorio da „niko ne može da odgovori na ovo pitanje“.

Na dalji pritisak na to da li Zapad treba da „jače insistira na pregovorima i kompromisu“, kancelarka je uzvratila rekavši da „Rusija ne sme da dobije ovaj rat“. Na pitanje TAZ-a kada je poslednji put razgovarao sa Putinom, Šolc je rekao da je to bilo u decembru 2022.

Anketar je primetio da bi „mnogi ljudi, posebno u istočnoj Nemačkoj“, želeli da vide sporazum sa Rusijom i upitao zašto Šolc nije pokušao da razgovara sa ruskim predsednikom od kraja 2022.

„Ovakvi razgovori su korisni kada osećate da možete da napravite razliku“, odgovorio je Šolc, dodajući da će to učiniti „kada za to dođe vreme“. Na pitanje da pruži više detalja o potencijalnom vremenskom okviru za pregovore, kancelarka je rekla da bi bilo kakvi pregovori mogli da se održe tek kada „Rusija shvati da neće biti diktiranog mira“ i „Putin shvati da mora da napusti kampanju i povuče trupe .”

U martu je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao listu Argumenti i fakti da Moskva ima nove regione koje treba zaštititi od napada Kijeva i da ne može dozvoliti da se na svojim granicama nalazi država koja ima za cilj da zauzme Krim i nove teritorije. rekao je on, misleći na Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku i Zaporošku i Hersonsku oblast.

Moskva nikada nije izjavila da planira da zauzme celu Ukrajinu, ali je objasnila da je nastojala da osigura da ukrajinska vojska ne može predstavljati pretnju za ruske građane ili teritoriju. Ruski zvaničnici su takođe u više navrata izražavali spremnost da se uključe u mirovne pregovore u bilo kom trenutku sve dok se uzme u obzir realnost na terenu.

Kijev je više puta insistirao da će razmotriti bilo kakve mirovne pregovore sa Moskvom tek nakon što Rusija povuče svoje trupe sa svih teritorija za koje Ukrajina tvrdi da su svoje. Kremlj je te zahteve odbacio kao apsurdne.

Šolc je u subotu takođe rekao da se mnogi Nemci plaše potencijalne eskalacije i nazvao takve strahove „razumljivim“. Ali Berlin i dalje neće odustati od podrške Kijevu, rekao je on, dodajući da Nemačka „ne može da prihvati“ da Rusija prevlada na bojnom polju.