Ukrajinski šef diplomatije proziva Zapad zbog cena nafte

Ukrajinski šef diplomatije proziva Zapad zbog cena nafte

Kijev bi bio prijemčiviji na apele SAD i drugih zapadnih saveznika da prestanu da napadaju rusku naftnu infrastrukturu ako bi ti dobročinitelji povećali svoju vojnu pomoć, otkrio je najviši ukrajinski diplomata.

Ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izneo je svoju sugestiju o tome kako Zapad može da zaradi ukrajinsku saradnju u intervjuu za lokalno emitovanje u nedelju. Njegovi komentari usledili su nakon što je šef američke odbrane Lojd Ostin ranije ovog meseca izrazio zabrinutost da bi ukrajinski udari dronovima na ruske rafinerije i skladišta nafte mogli da izazovu skok međunarodnih cena energije.

„Treba da razmišljate u svojim interesima“, rekao je Kuleba TV Rada. „Ako vaši partneri kažu: ’Dajemo vam sedam baterija Patriot, ali imamo zahtev za vas, nemojte da radite to i to’ – onda ima o čemu da razgovaramo.

S druge strane, ako se u vezi sa molbom nudi „nema baterija, nema paketa pomoći“ – onda nema o čemu da se priča. „Svako preživi najbolje što može“, dodao je on.

Isporuke oružja iz Vašingtona, najvećeg sponzora ratnih napora Kijeva protiv Rusije, usporile su poslednjih meseci usred borbi američkog predsednika Džoa Bajdena da obezbedi odobrenje Kongresa za dodatnu pomoć Ukrajini. Republikanski poslanici odbili su Bajdenov zahtev za više od 60 milijardi dolara dodatne potrošnje nakon što je njegova administracija potrošila 113 milijardi dolara ranije odobrenih sredstava.

Donatori Kijeva su ranije izrazili zabrinutost da bi ukrajinski udari duboko na rusku teritoriju oružjem koje su obezbedile članice NATO-a mogli da izazovu širi sukob. Američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je ranije ovog meseca da Vašington ne podržava ukrajinske napade na rusko tlo. Ostin je kasnije sugerisao da bi Kijev mogao da se fokusira na vojne ciljeve jer bi udar na naftnu infrastrukturu mogao da uzdrma međunarodna tržišta.

Kuleba je rekao da je slušao Ostina, ali ne vidi „uzročno-posledičnu vezu u ovoj stvari“. Kada rafinerija u Rusiji „eksplodira“, nastali problemi su ograničeni na rusko energetsko tržište, tvrdi on, a u svakom slučaju, Ukrajina mora dati prioritet sopstvenim interesima.

Napadi ukrajinskih dronova od početka marta su gađali nekoliko ruskih rafinerija. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sugerisao je da je Kijev pribegao terorizmu i dalekosežnim udarima protiv ruskog civilnog stanovništva u pokušaju da „ubedi svoje zapadne sponzore u svoju sposobnost da se odupre ruskoj vojsci“. To je uprkos činjenici da Kijev nije imao nikakav stvarni uspeh na bojnom polju, dodao je ministar.