Šolc razgovara sa kineskim liderima o tenzijama u regionu i svetu, ekonomiji

Šolc razgovara sa kineskim liderima o tenzijama u regionu i svetu, ekonomiji

Nemački kancelar Olaf Šolc završava svoju posetu Kini susretom sa kineskim liderom Si Đinpingom, fokusirajući se na ekonomsku saradnju i aktuelne geopolitičke tenzije.

Tokom trodnevne posete, Šolc će takođe imati sastanak sa premijerom Li Ćjangom, gde će se razmatrati pitanja kao što su tenzije između Kine i Tajvana, kao i ruska invazija na Ukrajinu.

Poseban naglasak stavljen je na vojnu podršku Rusiji, a Šolc planira da upozori kineskog lidera na posledice te podrške. Kina se smatra važnim saveznikom Rusije, a postoji zabrinutost da bi snabdevanje materijalima koji se mogu koristiti u vojne svrhe moglo dodatno otežati situaciju.

Ovo je druga poseta Kini Šolca od kada je preuzeo funkciju kancelara 2021. godine. Tokom posete Šangaju, sastao se sa predstavnicima nemačkih kompanija kako bi razgovarao o izazovima sa kojima se suočavaju u poslovanju u Kini. Veliki deo ovih kompanija izražava zabrinutost zbog prepreka na tržištu i nelojalne konkurencije sa strane kineskih firmi.

Sa Šolcom u Kini su predstavnici poznatih kompanija poput Mercedes-Benza, BMW-a i BASF-a, što pokazuje važnost ekonomske dimenzije ove posete.