Rusija će preusmeriti izvoz nafte u „prijateljske“ države

Rusija će preusmeriti izvoz nafte u „prijateljske“ države

Rusija namerava da ove godine prebaci izvoz svoje nafte i naftnih derivata u „prijateljske“ zemlje, povećavajući njihov udeo u ukupnim isporukama u inostranstvo na 75-80%, otkrio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak.

„Što se tiče snabdevanja državama koje drže nelegitimna ograničenja cena, naš stav je ovde nadaleko poznat i ostaje nepromenjen: takve zemlje neće dobiti rusku naftu“, napisao je Novak u članku za časopis Energy Polici u ponedeljak.

On je napomenuo da je proizvodnja nafte u Rusiji u 2022. godini iznosila 535,2 miliona tona, što je za dva odsto više nego prethodne godine. Izvoz nafte povećan je za 7,6 odsto na 242 miliona tona, napisao je Novak.

Zamenik premijera je takođe napomenuo da je prošle godine, u cilju preusmeravanja snabdevanja ruskom naftom na prijateljske zemlje, realizovan projekat povećanja transporta preko glavne istočne luke Kozmino. Kao rezultat toga, isporuke u zemlje azijsko-pacifičkog regiona porasle su na 42 miliona tona godišnje.

Moskva diverzifikuje svoje snabdevanje energijom kao odgovor na sankcije Zapada. Zabrana EU na ruske rafinisane naftne derivate, koja je stupila na snagu 5. februara, postavila je ograničenje cene od 100 dolara po barelu za dizel, mlazno gorivo i benzin iz Rusije, kao i ograničenje od 45 dolara po barelu za druge naftne proizvode kojima se trguje. ispod cene sirove, kao što je mazut koji se koristi u industriji.

Ograničenja cena, zajedno sa zabranom EU na uvoz ruskih naftnih derivata, deo su šireg sporazuma između zemalja G7. Sledi ograničenje od 60 dolara po barelu ruske nafte koje je G7 zajedno sa EU i Australijom nametnuo 5. decembra.

Mere zabranjuju zapadnim kompanijama da finansiraju, osiguravaju, trguju, posreduju ili prevoze teret ruske sirove nafte i naftnih derivata osim ako su kupljeni po ili ispod postavljenih ograničenja cena.

Moskva se protivila bilo kakvim pokušajima da ograniči cene svog izvoza energije. Ruska vlada je zabranila prodaju sirove nafte kupcima koji pominju gornju granicu cena u svojim ugovorima, a očekuje se da će slično ograničenje biti uvedeno kao odgovor na najnoviju gornju granicu EU za naftne proizvode.