Erbas ostaje ispred Boinga u trci za dominaciju na tržištu komercijalnih aviona

Erbas ostaje ispred Boinga u trci za dominaciju na tržištu komercijalnih aviona

Evropska kompanija Erbas je uspostavila jasnu prednost u prodaji u odnosu na Boing, čak i pre nego što je američka kompanija suočila sa proizvodnim problemima i zabrinutostima za bezbednost.

U poslednjoj rundi njihove višedecenijske borbe za dominaciju u komercijalnim avionima, Erbas je prestigao Boeing pet godina zaredom u narudžbi i isporukama aviona. Nedavno je prijavio kvartalni porast neto dobiti od 28%.

Iako se Boeing suočava sa ograničenjem proizvodnje svog najprodavanijeg aviona, malo je verovatno da će Erbas proširiti svoju prednost u duopolu mnogo dalje. Erbas već ima zaostatak od više od 8.600 porudžbina koje treba ispuniti, što ograničava njegovu sposobnost da iskoristi probleme Boinga.

Proizvodna ograničenja ove dve kompanije su delimično zbog toga što se oslanjaju na hiljade delova koje prave druge kompanije. Pošto lanac snabdevanja radi na maksimumu, Erbas nije u mogućnosti da preuzme Boingove kupce.

Iako Erbas trenutno vodi u prodaji velikih aviona, Boing ima prednost u manjim avionima. Ipak, Erbas ima koristi od odluke da lansira A321neo, kao i od dogovora o preuzimanju manjeg A220.

Iako bi dodatni konkurent mogao da uzdrma duopol, poput brazilskog Embraera ili kineskog COMAC-a, to se neće desiti u narednim godinama. Za sada, trka između Erbasa i Boinga ostaje igra dva igrača.

Uprkos problemima Boinga, avio-kompanijama su potrebne najmanje dve konkurentne kompanije na tržištu.