Olimpijska baklja stiže u Marsej

Olimpijska baklja stiže u Marsej

Olimpijska baklja, koja je zapaljena u Olimpiji 16. aprila, stiže u Marsej nakon 12 dana plovidbe na brodu Belem, koji je krenuo iz Grčke. Očekuje se da će ovaj događaj okupiti oko 150.000 ljudi, što je prvi put da olimpijski plamen stiže u Francusku za Letnje olimpijske igre.

Prvi nosilac baklje u Francuskoj će biti francuski plivač Floran Manaudou, četvorostruki osvajač olimpijske medalje. Nakon silaska sa broda, on će započeti ceremoniju paljenja olimpijskog kotlića na kraju legendarnog Kanebijera, što će biti centralni deo proslave. Uz pomorsku paradu i vatromet, očekuje se da će se Marsej pretvoriti u epicentar olimpijskog duha.

S obzirom na očekivani veliki broj ljudi, vlasti su preduzele snažne mere bezbednosti, mobilizujući više od 6.000 pripadnika policije i drugih bezbednosnih agencija. Ukupno će biti 8.500 ljudi koji će osigurati miran tok događaja, što predstavlja znatno veće prisustvo snaga reda nego tokom drugih značajnih događaja u gradu.

Nakon Marseja, olimpijska baklja će nastaviti svoje putovanje ka Parizu, gde će biti upaljen olimpijski kotlić na dan svečanog otvaranja Olimpijskih igara. Baklja će proći kroz celu zemlju, uključujući i prekomorske teritorije Francuske, pre nego što stigne u Pariz.