Boeing okrivljuje probleme u proizvodnji zbog sankcija Rusiji

Boeing okrivljuje probleme u proizvodnji zbog sankcija Rusiji

Boeing ima problema sa proizvodnjom svojih širokotrupnih aviona 787 Dreamliner zbog nedostatka ključne komponente izazvane američkim sankcijama Rusiji, piše Wall Street Journal.

Izmenjivači toplote, koji se koriste u sistemu kontrole životne sredine u avionu i koji takođe regulišu temperaturu njegove elektronike, napravljeni su od strane zajedničkog preduzeća Collins Aerospace američke kompanije RTKS i moskovske firme HS-Nauka, navodi se u članku o petak.

Međutim, u martu 2022., samo nekoliko nedelja nakon što su izbile borbe između Rusije i Ukrajine, zajedničko preduzeće je zatvoreno kao deo ograničenja Moskvi zbog sukoba, navodi se u izveštaju.

Proizvodnja delova za regulisanje temperature premeštena je u nove fabričke linije RTKS-a u SAD i Velikoj Britaniji. U početku su bili u stanju da ispune Boeingove zahteve zbog toga što je kompanija u to vreme proizvodila relativno malo aviona. Ali sada postoji nedostatak izmenjivača toplote, jer američki proizvođač aviona pokušava da poveća proizvodnju Dreamlinera, navodi VSJ.

„Kada se dogodila invazija, ona je pomerena, a kapacitet tog dobavljača nije išao u korak sa nama“, rekao je izvršni direktor Boeinga Dejv Kalhun u aprilu.

Prošle nedelje, Boing je rekao investitorima da zbog nedostatka izmenjivača toplote i nedostatka sedišta u kabini – što je još jedan problem sa kojim se kompanija suočava – neće moći da isporuči onoliko mlaznjaka Dreamliner koliko je planirano ove godine.

Kompanija je saopštila da će proizvodnja usporiti u narednim mesecima, ali je istakla da očekuje da će se vratiti proizvodnji pet aviona mesečno do kraja 2024. Isporučila je 13 drimlajnera u prvom kvartalu ove godine, saopštio je VSJ.

Mesečna proizvodnja Boinga 737 MAKS takođe je pala na jednocifrene vrednosti, pošto kompanija pokušava da reši probleme u proizvodnji nakon što je u januaru u avionu Aljaske erlajnsa eksplodirala čep na vratima, preneo je Rojters prošlog meseca.

737 MAKS je imao istoriju nesreća, uključujući dve nesreće 2018. i 2019. koje su rezultirale sa više od 340 smrtnih slučajeva.

Ranije ove nedelje, Džošua Din, bivši radnik jednog od Boingovih dobavljača, koji je podigao uzbunu zbog slabih standarda u proizvodnji mlaznog aviona 737 MAKS, preminuo je nakon iznenadne i teške bolesti. U martu, bivši menadžer kvaliteta Boinga Džon Barnet pronađen je mrtav sa ranom iz vatrenog oružja nekoliko dana pre nego što je trebalo da svedoči u tužbi uzbunjivača protiv ovog giganta.