Potražnja za gorivom u SAD ostaje jaka

Potražnja za gorivom u SAD ostaje jaka

Potražnja za gorivima za transport i dalje je jaka uprkos mešovitim signalima iz podataka o inventaru koje je prikupila američka Uprava za energetske informacije (EIA), saopštili su u četvrtak američki proizvođači goriva, prenosi Rojters.

Strahovi da američka ekonomija ide u recesiju doveli su do nižih cena sirove nafte, jer recesije obično prate periodi niže potražnje za gorivom.

Prema podacima EIA, potražnja za benzinom je od početka juna ostala ispod petogodišnjeg sezonskog proseka. Potražnja za benzinom u SAD je prošle nedelje porasla za 8,5 odsto nakon pada početkom jula, pokazuju podaci.

„Preko našeg veleprodajnog kanala, zaista nema naznaka bilo kakvog uništenja potražnje… u junu smo zapravo postavili rekorde u prodaji“, rekao je Gari Simons, izvršni potpredsednik Valero Energi Corp (VLO.N), analitičarima u drugom kvartalu kompanije zarada zvati u četvrtak.

On je dodao da je kompanija prodala 911.000 barela dnevno u junu, nadmašivši prethodni rekord u avgustu 2018.

„Naši sedmodnevni proseci su se sada vratili na onaj junski nivo, sa benzinom na nivoima pre pandemije i dizelom koji nastavlja da raste iznad nivoa pre pandemije“, rekao je Simons.

Rukovodioci PBF Energi Inc (PBF.N) takođe su u četvrtak rekli da je potražnja na veliko i dalje jaka.

„Na istom smo nivou na kojem smo bili poslednjih 90 dana“, rekao je izvršni direktor PBF-a Tom Nimbli.

Prosečne cene benzina, koji je glavni faktor koji doprinosi inflaciji u SAD, pale su za 15 odsto u poslednjih mesec dana, pokazuju podaci Američke automobilske asocijacije.

Rafinerije kažu da čak i ako Sjedinjene Države dožive recesiju, rafinerije će i dalje morati da proizvode gorivo kako bi obnovile zalihe iscrpljene tokom prve polovine 2022.

„Neizbežno će zalihe morati da se popune sa ovih izuzetno niskih nivoa… ovo će zahtevati da rafinerije nastave da rade na visokom nivou korišćenja“, rekao je Nimbli.

Američke rafinerije će takođe moći da prodaju gorivo Južnoj Americi po konkurentnim cenama čak i ako potražnja padne u Sjedinjenim Državama zbog recesije, kaže Simons.

Zalihe destilata u SAD su na 111,7 miliona barela, što je znatno ispod desetogodišnjeg sezonskog proseka. U maju su zalihe destilata pale ispod 105 miliona, što je najniži nivo od 2005. godine.

Zbog nedavnog oporavka potražnje za mlaznim gorivom, američke rafinerije pomeraju prinose goriva sa proizvodnje benzina i daju prioritet mlaznom gorivu i dizelu sa ultra niskim sadržajem sumpora, rekao je Simons.

Više dizela se takođe povlači u pomorski sektor zbog pravila o otpremi koja su stupila na snagu 2020. i koja su zahtevala da brodovi koriste brodsko gorivo sa niskim sadržajem sumpora, dodao je on.