Kurti obećava borbu za slobodu medija

Kurti obećava borbu za slobodu medija

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je vlada Kosova otvorena i spremna da se suoči s problemima medija i radi na stvaranju transparentnijeg i pluralističkog okruženja. Istakao je da je važno da istina bude rasvetljena, posebno u vreme kada se dezinformacije koriste kao oružje.

Kurti je ovu poruku uputio povodom Svetskog dana slobode medija, naglašavajući napore koji su potrebni kako bi se istina istakla, uprkos sve većem broju dezinformacija. Vlada Kosova stoji otvorena za rad na poboljšanju situacije medija i podsticanju transparentnosti.

Ova izjava Kuritija usledila je nakon objavljivanja indeksa slobode medija od strane Reportera bez granica, prema kojem je Kosovo zabeležilo drastičan pad na listi, spustivši se za 19 mesta u odnosu na prethodnu godinu, te sada zauzima 75. mesto na tabeli. Ova vest izazvala je reakcije opozicije i diplomatskih predstavnika akreditovanih na Kosovu, koji su izrazili zabrinutost zbog trenutne situacije i naglog pada Kosova u indeksu slobode medija.