Šolc nastoji da obezbedi više kritičnih minerala na turneji po Južnoj Americi

Šolc nastoji da obezbedi više kritičnih minerala na turneji po Južnoj Americi

SANTJAGO DE ČILE – Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je u nedelju novo, prošireno robno partnerstvo sa Čileom tokom turneje po Južnoj Americi za koju se Berlin nada da će pomoći da se obezbedi veći pristup ključnim mineralima koji su ključni za tranziciju ka zelenoj ekonomiji, preneo je Rojters.

Najveća evropska privreda zaostala je u trci za kritičnim mineralima delimično zbog odbojnosti prema prljavom poslovanju rudarstva, kao i zbog vere u otvoreno tržište, kažu zvaničnici nemačke vlade.

To je dovelo do oslanjanja na Kinu, koja je mnogo investirala u rudarski sektor u Južnoj Americi bogatoj resursima i u preradu robe.

Sada, međutim, rastuća potražnja za kritičnim mineralima i geopolitički problemi izazivaju pritisak da se bolje obezbedi i diversifikuje snabdevanje, na primer putem ugovora o otkupu, udela u rudnicima ili eventualno uspostavljanja nemačkih sopstvenih prerađivačkih kapaciteta.

Nemačka, sa svojom moćnom automobilskom industrijom, posebno vodi računa o tome da obezbedi više litijuma, izuzetno lakog metala koji je ključ za pravljenje baterija za električna vozila. Argentina i Čile sede na vrhu južnoameričkog „litijumskog trougla“ u kome se nalazi najveća svetska riznica ultralakog metala za baterije.

Novi nemačko-čileanski sporazum, koji zamenjuje decenijama staro partnerstvo, ima za cilj da intenzivira saradnju u tom sektoru, na primer kroz godišnji bilateralni forum i državne instrumente za promovisanje trgovine poput garancija za investicije.

S obzirom na ekološke, radne i društvene brige u vezi sa rudarstvom – koje su izazvale bes i osujetile projekte u sektoru – visoki standardi Nemačke učinili su je idealnim partnerom, rekao je Šolc.

„Želimo da pomognemo Čileu na putu ka održivom rudarskom sektoru“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare sa svojim čileanskim kolegom u Santjagu de Čileu na drugom delu svoje turneje.

Novi zakon koji je stupio na snagu ove godine, na primer, insistira na tome da se poštuju visoki standardi u svim lancima snabdevanja kompanija. Nemačka je takođe želela da obezbedi da rudarstvo stvori više radnih mesta u zemljama izvora, rekao je Šolc.

„Postoji taj izraz – ekstraktivizam – da se sve samo izvlači iz zemlje. Ali to nije dobra stvar, kada se samo to dešava“, rekao je Šolc.

„Pitanje je: zar ne možemo da obezbedimo da se prvi krug obrade, koji generiše stotine, ako ne i hiljade radnih mesta, može održati u (izvornim) zemljama? To bi takođe uštedelo na mnogo transporta.“

Bolivijsko-nemačko zajedničko preduzeće za litijum potpisano 2018. raspalo se dve godine kasnije zbog domaćih političkih previranja.