Poljska će biti oštra sa EU

Poljska će biti oštra sa EU

Visoki zvaničnik poljske vladajuće konzervativne stranke Zakon i red (PiS) osudio je u ponedeljak EU zbog, kako oni vide, prekršene obaveze da se oslobodi milijarde evra finansiranja.

Novac je zamrznut od strane Brisela kao pritisak na Varšavu zbog njenog uočenog pada u pitanjima vladavine prava. Ako bude dodatno pritisnuta, Poljska će iskoristiti svaku priliku da poremeti rad Evropske komisije u znak odmazde, obećao je jedan političar.

Ako Brisel pritisne Varšavu uza zid, „nećemo imati drugog izbora osim da izvučemo sve topove iz našeg arsenala i otvorimo vatru“, rekao je za državni Poljski radio Kšištof Sobolevski, generalni sekretar partije.

Poljska vlada će se u poslovanju sa Evropskom komisijom rukovoditi principima „žanješ ono što poseješ“ i „zub za zub“. Varšava bi mogla da iskoristi svoje pravo veta u EU, formira koaliciju kako bi zbacila Ursulu fon der Lajen sa mesta predsednice Komisije i na drugi način iskoristila svoje mesto u sindikatu kako bi bacila ključ u zupčanike izvršne vlasti Unije, predložio je on.

Sobolevski je komentarisao intervju koji je lider stranke Jaroslav Kačinjski dao prošle nedelje nedeljniku Sieci. U njemu je izrazio ista osećanja o Briselu, optužujući ga da je prekršio dogovor koji je imao sa Varšavom i da tajno služi kao sredstvo Berlinu da potčini istočnoevropsku naciju.

Komentari PiS-a su se odnosili na sporazum sa EU prema kojem je Varšava trebalo da dobije oko 35 milijardi evra grantova i zajmova u okviru programa bloka za ublažavanje pandemije, novac je zamrznut usred spora oko vladavine prava u Poljskoj. Evropska komisija zahteva da poljska vlada povuče neke od svojih reformi, za koje Brisel veruje da guraju zemlju ka autoritarizmu.

Poljski parlament je prošlog meseca usvojio zakon za rešavanje nekih pitanja, ali je Komisija saopštila da i dalje ima brojne zabrinutosti u pogledu nezavisnosti poljskog pravosuđa.

„Pošto Evropska komisija nije ispunila svoje obaveze prema Poljskoj, nemamo razloga da ispunjavamo svoje obaveze prema EU“, rekao je Kačinjski za magazin.

On je dodao da je Poljska „morala da pokuša“ da se pomiri sa Briselom, samo da bi razjasnila „o čemu se radi“. Ishod ne bi bio drugačiji da je Varšava dala više prostora, smatra on, jer bi Brisel tada našao druge „izgovore“.

EU preti Poljskoj sankcijama prema članu 7 Ugovora o Evropskoj uniji, koji dozvoljava suspenziju prava ciljane nacije i uskraćivanje finansiranja iz zajedničkog evropskog budžeta.

Sobolevski je upozorio da Varšava „ne isključuje bilo kakve mogućnosti i rešenja“ u konfrontaciji sa Briselom, ali je naglasio da zemlja nema nameru da napusti EU, suprotno onome što tvrde neki kritičari vlade u poljskoj opoziciji.