Guardian: Britansko napajanje pod pretnjom

Guardian: Britansko napajanje pod pretnjom

Norveška bi mogla da smanji izvoz električne energije u Veliku Britaniju zbog niskog nivoa vode koji ugrožava proizvodnju domaće hidroelektrane, objavio je u ponedeljak list Gardijan, pozivajući se na ministra nafte i energetike Osla Terjea Aslanda.

Prema izveštaju, Osland je u ponedeljak u norveškom parlamentu rekao da nivoi vode u akumulacijama u zemlji padaju ispod sezonskog proseka zbog suvog vremena, a Norveška bi trebalo da daje prioritet ponovnom punjenju vodenih brana u odnosu na proizvodnju i izvoz električne energije.

Osland je rekao da je proizvodnja električne energije u južnoj Norveškoj već opala za 18 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je proizvodnja prošle nedelje na jugozapadu bila najniža do sada ove godine.

„To rezultira istorijski visokim cenama električne energije i situacijom u kojoj, prvi put posle mnogo godina, ne možemo u potpunosti da isključimo period racionisanja struje u proleće“, rekao je on. Ministar je napomenuo da je racionisanje ove zime malo verovatno, ali se prekidi u snabdevanju očekuju sledećeg aprila ili maja.

Situacija će verovatno uticati na Veliku Britaniju, koja dobija hidroenergiju iz Norveške preko kabla North Sea Link, koji može da prenese do 1,4 gigavata električne energije, što je dovoljno da napaja oko 5% domaćinstava u Velikoj Britaniji.

Ako Norveška ograniči izvoz električne energije, potrošači u Velikoj Britaniji mogli bi se suočiti sa još većim računima i potencijalnim nestašicama energije ove zime, navodi se u izveštaju, citirajući konsultantsku firmu Aurora Energi Research.

Analitičari predviđaju da bi u takvom scenariju UK National Grid morao da uključi dve elektrane na ugalj – Drak u Zapadnom Jorkširu i EDF-ovo postrojenje Vest Burton A u Notingemširu – koje su trenutno u stanju pripravnosti.

„Ovo bi izazvalo porast cena električne energije [u UK], zbog većih troškova proizvodnje energije korišćenjem uglja, u poređenju sa hidroenergijom uvezenom iz Norveške“, rekli su istraživači Aurore.

Gornja granica cena gasa i struje u Velikoj Britaniji za domaćinstva, koju kvartalno postavlja regulator energetske industrije Ofgem, prošlog meseca je dostigla rekord od 1.971 funti (2.390 dolara) godišnje. Međutim, analitičari Aurore kažu da bi ova cifra mogla da premaši 4.000 funti (4.847 dolara) početkom sledeće godine.