G7 „nikada neće priznati“ precrtane granice u Ukrajini

G7 „nikada neće priznati“ precrtane granice u Ukrajini

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) saopštili su u subotu da neće prihvatiti nikakve teritorijalne dobiti Rusije u Ukrajini, prenosi POLITICO.

„Nikada nećemo priznati granice koje je Rusija pokušala da promeni vojnom agresijom“, rekli su ministri spoljnih poslova G7 u saopštenju na kraju sastanka u Gut Vajsenhaus, luksuznom primorskom letovalištu u severnoj nemačkoj državi Šlezvig-Holštajn.

Zemlje će podržavati svoje „angažovanje u podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući Krim, i sve države“, dodali su.

Izjava — koja ukazuje na to da Zapad neće prihvatiti mirovni sporazum kojim se Ukrajina primorava da se odrekne teritorija — dolazi usred ukrajinske zabrinutosti da bi zapadne zemlje mogle biti spremne da prihvate sporazum na račun Ukrajine. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu u četvrtak da je francuski predsednik Emanuel Makron zatražio od Ukrajine da učini ustupke po pitanju svog suvereniteta kako bi pomogao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da sačuva obraz.

„Nećemo pomoći Putinu da sačuva obraz plaćajući našom teritorijom. To bi bilo nepravedno“, rekao je Zelenski. Jelisej je odbacio navode Zelenskog.

Na konferenciji za novinare u subotu kojom je završen sastanak ministara inostranih poslova G7, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da G7 ima „centralnu ulogu … da spreči da globalni efekti ovog rata dovedu svet u nekontrolisanu krizu: glad, nestabilnost, energetska nesigurnost, puzeća erozija demokratskih vrednosti, ali i ljudskih prava kroz dezinformacije“.

Ona je naglasila da zemlje G7 — „najjače industrijalizovane nacije među demokratijama“ — imaju posebnu odgovornost da deluju. „Stoga, zaklanjanje, pasivnost ili mrmljanje i oklevanje, a onda na kraju ništa ne govori, za nas lično nije opcija“, dodala je ona.

Berbok je optužio Rusiju da vodi „rat žitarica“ — ne samo protiv Ukrajine, već i protiv „mnogih zemalja u svetu, posebno Afrike“.

Ruska invazija blokira pristup Ukrajine crnomorskim lukama koje inače uzimaju oko 90 odsto izvoza hrane. Evropska komisija je u četvrtak predstavila svoju strategiju za deblokadu granica sa Ukrajinom i jačanje kapaciteta na drumskim i železničkim rutama za izvoz ukrajinskog žita, u pokušaju da spreči prehrambenu krizu u oblastima poput Bliskog istoka i Afrike.

Ministri poljoprivrede G7, koji su zaključili odvojeni sastanak — kojem se pridružio i ukrajinski ministar poljoprivrede Nikola Solski — u subotu u Štutgartu, obećali su dalju podršku Ukrajini obavezujući se da će snabdevati ukrajinsko stanovništvo hranom, pružati pomoć ukrajinskim poljoprivrednicima i podržavati Ukrajinu u izvoza poljoprivrednih proizvoda.

Nemačka će udvostručiti svoj doprinos informacionom sistemu poljoprivrednog tržišta — koji su uspostavili G20 i Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu, a čiji je cilj da unapredi saradnju na političkim odgovorima za bezbednost hrane — sa 80 miliona evra, rekao je Džem Ozdemir, nemački ministar poljoprivrede, koji predsedavao razgovorima.