Cene nafte padaju

Cene nafte padaju

SINGAPUR, 12. jula (Rojters) – Cene nafte pale su u utorak pošto su nova obuzdavanja COVID-19 u Kini, najvećem svetskom uvozniku sirove nafte, i strahovi od globalnog ekonomskog usporavanja opteretili izglede potražnje za gorivom.

Fjučersi na naftu Brent za septembar pali su za 1,47 dolara, ili 1,4%, na 105,63 dolara po barelu do 0057 GMT, dok je američka nafta Vest Tekas Intermediate za isporuku u avgustu bila na 102,50 dolara po barelu, što je pad od 1,59 dolara ili 1,5%.

„Sve veći strah od recesije i nastavak slabe tražnje u Kini snižavaju cene nafte, iako je trenutna ravnoteža ponude i potražnje i dalje nesigurna“, navode analitičari konsultantske kompanije Eurasia Group u belešci.

Više kineskih gradova usvaja nove mere zabrane virusa COVID-19, od zaustavljanja poslovanja do zatvaranja, kako bi obuzdali nove infekcije pošto je u zemlji otkrivena visoko zarazna podvarijanta BA.5.2.1.

Međutim, zapadne sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, koji Rusija naziva „specijalnom vojnom operacijom“, poremetile su trgovinske tokove sirove nafte i goriva.

Bilo je i drugih ograničenja puteva snabdevanja energijom iz Rusije, glavnog snabdevača Evrope naftom, gorivom i prirodnim gasom, koji su trgovci i komunalna preduzeća na ivici.

Zabrinutost zbog poremećaja u sistemu Kaspijskog naftovodnog konzorcijuma (CPC) je popustila nakon što je ruski sud u ponedeljak poništio raniju presudu kojom se obustavlja rad gasovoda na 30 dana.

Međutim, trgovci i analitičari i dalje strahuju da će Rusija obustaviti naftovod, koji prenosi naftu iz Kazahstana do Crnog mora, potencijalno poremećujući 1% globalnog snabdevanja sirovom sirovom.

Pored toga, slobodni kapacitet u Organizaciji zemalja izvoznica nafte je pri kraju, a većina proizvođača pumpa maksimalni kapacitet.

Američki predsednik Džo Bajden će se zalagati za veću proizvodnju nafte iz OPEK-a kada se ove nedelje sastane sa liderima Zaliva u Saudijskoj Arabiji, rekao je u ponedeljak savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

„Ne očekuje se da će Saudijska Arabija u bliskoj budućnosti povećati značajne količine, uprkos predstojećoj poseti predsednika Džoa Bajdena, jer će Rijad dati prioritet svojoj posvećenosti upravljanju tržištem i zadržavanju rezervnih kapaciteta za vanredne gubitke“, rekli su analitičari Evroazije.

U Sjedinjenim Državama zalihe sirove nafte i benzina su smanjene prošle nedelje, dok su zalihe destilata verovatno porasle, pokazala je preliminarna anketa Rojtersa u ponedeljak.