SAD i IEA pozivaju azijske zemlje da diverzifikuju lance snabdevanja energijom

SAD i IEA pozivaju azijske zemlje da diverzifikuju lance snabdevanja energijom

Sjedinjene Države i Međunarodna agencija za energetiku u utorak su pozvale azijske zemlje da diverzifikuju svoje lance snabdevanja energijom i kritičnim mineralima kako ne bi zavise od zemalja kao što su Kina i Rusija, prenosi Rojters.

Izvršni direktor Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol i američka ministarka energetike Dženifer Granholm rekli su da bi trenutna energetska kriza, koja proističe iz sankcija Rusiji, trebalo da bude podsticaj za indo-pacifičke zemlje da se više fokusiraju na prelazak sa fosilnih goriva.

Međutim, to bi zahtevalo da se region udalji od oslanjanja na Kinu za tehnologiju solarne energije i na zemlje poput Demokratske Republike Kongo i Rusije za kritične minerale potrebne za električna vozila i baterije.

„Želimo da budemo sigurni da nismo kao nacije pod palcem petrodiktatora, pod palcem onih koji ne dele naše vrednosti, pod palcem onih koji bi želeli da kontrolišu strateške aspekte lanca snabdevanja, “ rekao je Granholm na Sidnejskom energetskom forumu.

Forum zajednički organizuju australijska vlada i IEA.

Birol je rekao da Kina čini 80 odsto globalnog lanca snabdevanja solarnom tehnologijom i da će do 2025. taj udeo porasti na 95 odsto.

Oslanjanje na jedan proizvod, jednu tehnologiju – oslanjanje čitavog sveta na jednu državu je nešto o čemu svi treba da razmišljamo iz perspektive energetske bezbednosti“, rekao je Birol na forumu.

Što se tiče snabdevanja energijom, on je rekao da svako ko planira velika nova ulaganja u fosilna goriva koja će se pojaviti tek za nekoliko godina treba da uzme u obzir klimatski i poslovni rizik za investitore dok svet prelazi na čistiju energiju.