Novi Meksiko: 5 slučajeva HIV-a praćenih ‘vampirskim tretmanima lica’

Novi Meksiko: 5 slučajeva HIV-a praćenih ‘vampirskim tretmanima lica’

Prošlo je skoro šest godina otkako je zatvorena dnevna banja u Albukerkiju, u Novom Meksiku, nakon istrage državnog zdravstvenog odeljenja o neregulisanoj praksi „vampirskog tretmana lica“ u toj ustanovi.

Izveštaj koji su ove nedelje objavili američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti sada opisuje pet sumnjivih slučajeva HIV-a koji su praćeni nehigijenskim procedurama koje je u banji sprovodio nelicencirani operater, što pokazuje važnost brzog praćenja kontakta i regulisanja invazivnih tretmana.

U leto 2018. Ministarstvo zdravlja Novog Meksika (NMDOH) otvorilo je istragu o izveštaju žene koja je bila pozitivna na kompletu za brzi HIV antigen/antitela dok je putovala u inostranstvo.

Bez istorije upotrebe droga, nedavnog seksualnog kontakta van njene veze ili transfuzije krvi, izvor njene infekcije je pronađen u proceduri lica u nelicenciranoj banji.

Obično se naziva vampirski tretman lica kada se nanese na lice, proces uključuje odvajanje trombocita od nekoliko kašika krvi izvučene iz vene i njihovo ponovno ubrizgavanje pomoću mikroiglica u delove kože kao što su skalp, obrazi i obrve.

Iako postoji malo naučnih dokaza koji podržavaju prednosti ove procedure, tvrdi se da koncentracija trombocita ubrzava zarastanje i smanjuje bore, vidljivost ožiljaka i druge fleke povezane sa starenjem.

Do proleća 2023. NMDOH je identifikovao četiri klijentkinje banje i muškog seksualnog partnera jedne od žena da su dobili pozitivan rezultat testa na HIV infekciju, najranije 2016. Onaj koji je imao vampirski tretman lica u 2018 je hospitalizovan tri godine kasnije sa bolešću koja se obično povezuje sa AIDS-om.

Istraga je otkrila brojne prakse u banji, uključujući neobeležene epruvete krvi i injekcije kao što je botoks koji se čuva u kuhinjskom frižideru pored hrane, i neumotani špricevi u fiokama, šalterima i redovno odlaganje otpada. Takođe nije bilo znakova regulacionog sistema za sterilizaciju na bazi pare u objektu.

Lekari u SAD moraju da imaju medicinsku dozvolu za vađenje i odvajanje krvi i ponovno ubrizgavanje plazme bogate trombocitima.

Ne samo da vlasnik banje nije imao nijednu od obaveznih licenci, već nije imao ni adekvatan sistem za evidentiranje termina ili podataka o klijentima.

Ovo ne samo da otežava utvrđivanje tačnog načina širenja infekcije, već otežava i saznanje koliko je klijenata možda pogođeno. NMDOH je pribegao testiranju svih 198 klijenata u evidenciji na HIV tokom svoje istrage.

„Nepotpuna evidencija o klijentima u banji predstavljala je značajan izazov tokom ove istrage, što je zahtevalo pristup širokog spektra kako bi se identifikovali potencijalni slučajevi, za razliku od direktne komunikacije sa svim klijentima“, navodi CDC u svom izveštaju.

„Zahtevanje održavanja dovoljne evidencije o klijentima kako bi se obezbedilo adekvatno praćenje od strane regulisanih preduzeća koja pružaju usluge ubrizgavanja moglo bi da obezbedi adekvatnu sposobnost za sprovođenje praćenja.“

Vlasnica banje Marija de Lurd Ramos de Ruiz izjasnila se krivim po pet tačaka za bavljenje medicinom bez dozvole 2022. godine, što je rezultiralo zatvorskom kaznom i obavezom da se isplati restitucija zaraženima.