Tromesečni profit Majkrosofta porastao je za 20%

Tromesečni profit Majkrosofta porastao je za 20%

Majkrosoft je u četvrtak saopštio da je njegov profit porastao za 20 odsto u periodu januar-mart jer pokušava da se pozicionira kao lider u primeni tehnologije veštačke inteligencije kako bi radna mesta bila produktivnija.

Kompanija je prijavila kvartalni neto prihod od 21,93 milijarde dolara, ili 2,94 dolara po akciji, što je nadmašilo očekivanja Volstrita za zaradu od 2,82 dolara po akciji.

Proizvođač softvera sa sedištem u Redmondu u Vašingtonu ostvario je prihod od 61,86 milijardi dolara u tom periodu, svom trećem fiskalnom kvartalu, što je 17% više u odnosu na isti period pre godinu dana. Analitičari koje je anketirao FactSet očekivali su da će Microsoft u ovom kvartalu ostvariti prihod od 60,86 milijardi dolara.

Microsoft ne navodi koliko novca zarađuje od AI proizvoda, uključujući svog vodećeg Copilot chat bota koji može da sastavlja dokumente ili generiše slike. Ali on je uveo tehnologiju u svoje glavne linije poslovanja, kao što su ugovori o računarstvu u oblaku i pretplate na e-poštu i druge onlajn usluge. Preduzeća plaćaju Microsoftu 30 dolara po zaposlenom svakog meseca da dodaju Copilot pretplati na radnom mestu za Microsoft 365, ranije poznat kao Office.

Analitičar Gartnera Džejson Vong rekao je da su mnogi Microsoftovi kupci pokazali veliko interesovanje da isprobaju generativnu veštačku inteligenciju, ali nemaju svi solidan plan za praktičnu upotrebu koji opravdava troškove.

„Još je rano“, rekao je Vong.

Microsoftovi generativni proizvodi veštačke inteligencije u velikoj meri se oslanjaju na njegova ulaganja vredna više milijardi dolara u poslovnog partnera OpenAI, proizvođača ChatGPT-a. Majkrosoft je takođe predstavio novi set vitkih domaćih modela AI jezika pod nazivom Phi-3 ranije ove nedelje i sarađivao je sa drugim startap kompanijama – kao što je francuski Mistral – da bi ponudio različite sisteme veštačke inteligencije preko Microsoft-ove Azure platforme za računarstvo u oblaku.

Neka od tih partnerstava su pod nadzorom regulatora u Evropi i SAD zbog zabrinutosti da bi mogla osujetiti konkurenciju u industriji veštačke inteligencije.

Iako Microsoft nastavlja da pokušava da izgradi entuzijazam za budućnost vođenu veštačkom inteligencijom, on i dalje ima izazove da ojača svoje stare računarske usluge.

Federalni odbor za bezbednost sajber bezbednosti objavio je oštar izveštaj ranije u aprilu u kojem se navodi da je „kaskada grešaka“ tehnološkog giganta omogućila kineskim sajber operaterima koje podržava država da provale u naloge e-pošte visokih američkih zvaničnika. U izveštaju se navode loše prakse sajber bezbednosti, slaba korporativna kultura i nedostatak iskrenosti u pogledu znanja kompanije o ciljanom kršenju.

Zaključeno je da je „Majkrosoftova bezbednosna kultura bila neadekvatna i da zahteva reviziju“ s obzirom na vitalnu ulogu kompanije u globalnom tehnološkom ekosistemu.

Kompanije koje se oslanjaju na Microsoft za e-poštu i druge usluge na radnom mestu pažljivo prate kako reaguje, rekao je Vong.

„Svakako da postoje klijenti koji su zainteresovani da razumeju kako Microsoft napreduje kako bi bili pažljiviji u pogledu svojih internih politika kada je u pitanju bezbednost“, rekao je on.