Profit Google matične kompanije Alphabet u prvom kvartalu nadmašio je procene

Profit Google matične kompanije Alphabet u prvom kvartalu nadmašio je procene

Google-ova matična kompanija Alphabet u četvrtak je nadmašila očekivanja prihoda i profita za prvi kvartal ove godine, zbog čega su akcije skočile za više od 12 odsto.

Alphabet je prijavio profit od 23,7 milijardi dolara uz prihod od 80,5 milijardi dolara, zahvaljujući rastu računarstva u oblaku, IouTube-u i oglašavanju na mreži u pretrazi.

Izvršni direktor Alphabet-a Sundar Pichai zaslužan je da je veštačka inteligencija pomogla u pokretanju poslovanja tehnološkog giganta iz Silicijumske doline.

„Dobro smo u toku sa našom erom Blizanaca i postoji veliki zamah širom kompanije“, rekao je Pichai, misleći na AI model koji pokreće usluge širom Google platforme.

„Naše liderstvo u istraživanju i infrastrukturi veštačke inteligencije, kao i naš globalni otisak proizvoda, dobro nas pozicioniraju za sledeći talas AI inovacija.

Akcije Alphabet-a koje su završile formalni trgovački dan blago su skočile za više od 12 procenata na 177 dolara u trgovini nakon objavljivanja podataka o zaradi.

Google oglasi su doneli ukupno 61,7 milijardi dolara u tromesečju, u poređenju sa 54,5 milijardi dolara u istom periodu prethodne godine, prema izveštaju o zaradi.

Oglasi koji se prikazuju na IouTube-u donosili su 8 milijardi dolara prihoda, što je povećanje sa 6,7 milijardi dolara u prvom kvartalu 2023. godine, pokazuju podaci o zaradi.

Oko 9,5 milijardi dolara donela je Google-ova jedinica za računarstvo u oblaku, u poređenju sa 7,5 dolara u istom kvartalu godinu dana ranije.

Zarada dolazi dok se Gugl, Majkrosoft, Amazon i drugi rivali koji se takmiče u vrućem polju veštačke inteligencije suočavaju sa nadzorom regulatora u SAD i Evropi.

Američka Federalna trgovinska komisija je početkom ove godine pokrenula studiju ulaganja u veštačku inteligenciju i saveza kao deo napora da osigura da regulatorni nadzor može da prati razvoj veštačke inteligencije i da spreči da glavni igrači isključuju konkurente na polju koje obećava preokret u više sektora. .

„Naša studija će baciti svetlo na to da li investicije i partnerstva koje vode dominantne kompanije rizikuju da naruše inovacije i potkopaju fer konkurenciju“, rekla je Lina Kan, šefica Federalne trgovinske komisije, u saopštenju.

Jedna od glavnih briga je da generativna AI, koja omogućava da softver proizvodi sadržaj na nivou čoveka za samo nekoliko sekundi, zahteva ogromnu količinu računarske snage, nešto što su velike tehnološke kompanije gotovo jedinstveno sposobne da isporuče.

Amazon—preko svog Amazon Veb Services ogranka—Microsoft i Google su najveći svetski dobavljači centara podataka zasnovanih na oblaku, koji skladište i obrađuju podatke u velikom obimu, pored toga što su neke od najbogatijih kompanija na svetu.

Microsoft je najbrže napredovao u generativnoj AI revoluciji sa prijavljenim ulaganjem od 13 milijardi dolara u OpenAI, kreatoru ChatGPT-a.

Majkrosoft je pre samo nekoliko nedelja najavio investiciju od 2,9 milijardi dolara u naredne dve godine u Japanu kako bi se podstakao pritisak ove zemlje na veštačku inteligenciju i ojačao svoju sajber odbranu suočenu sa pretnjama iz Kine i Rusije.

U međuvremenu, Meta, vlasnik Fejsbuka, u sredu je rekao da je njen kvartalni profit skočio u poslednjem kvartalu, ali je zabrinutost zbog cene veštačke inteligencije dovela do pada cene akcija na Volstritu.